У пратњи градоначелника Крагујевца Николе Дашића, потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, обишла је радове на унапређењу енергетске ефикасности објекта ОШ ”Радоје Домановић”. Реч је о трећем пројекту који Град Крагујевац реализује са Министарством рударства и енергетике. Вредност пројекта је 35 милиона динара од којих је Министарство обезбедило 20 милиона а Град 15 милиона динара.

Школа јесте стара 136 година али од 1970. године  није промењена столарија. То је пројекат који је Министарсво заједно са градом Крагујевцом финансирало. Питање подизања енергетске ефикасности није само питање смањења рачуна за топлотну и електричну енергију већ и питање развоја, квалитетнијег живота и раста животног стандарда. До почетка нове школске године све ће бити спремно, рекла је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Оно што је такође важно је да размишљамо о заштити животне средине у сваком пројекту и да децу учимо о томе. Када радови буду готови, осим што ће градски буџет уштедети због мање потрошње, биће смањена и емисија угљен-диоксида за 120 тона годишње. Према њеним речима држава има национални циљ да у наредне четири године потрошња енергије буде нижа за најмање 30 одсто и да ће зато држава помоћи и локалним самоуправама и домаћинствима да буду део пројекта рационалне потрошње енергије, истакла је потпредседница Владе.

Градоначелник Никола Дашић је рекао да се и Крагујевцу и Србији данас решавају најбитнији и најактуелнији проблеми којима се баве развијене земље у Европи и свету. Коначно смо у позицији да решавамо проблеме којима се баве и развијене државе у Европи. Нисмо више држава која се бави само егзистенцијалним проблемима. Водимо рачуна и о удобности ученика и запослених, уштедама и заштити животне средине. Ова Влада је показала да идемо у корак са светом, казао је градоначелник Дашић.

ОШ ”Радоје Домановић” је једна од најстаријих школа у граду која датира из времена Милоша Обреновића а нови део је саграђен 1970. године. До данас нису замењене инсталације а овим пројектом град је уз подршку Министарства уз друге мере енергетске ефикасности то учинио. Све то говори колико је оваква интервенција била неопходна школи, подсетила је Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског округа. Поред комфора, уштеда на рачунима за топлотну и електричну енергију је изузетно велика а то нам потврђује пример ОШ ”Станислав Сремчевић” која је за 40 процената умањила рачуне.

Милан Вукашиновић, директор ОШ ”Радоје Домановић” је рекао да су се радови изводили без потешкоћа и прекида наставе, али да очекује да ће и до сада високи резултати ученика, у новом, комфорном амбијенту школе бити још бољи.

После енергетске санације објеката основних школа ’’Станислав Сремчевић’’ и ’’Прота Стеван Поповић’’ у Чумићу, ОШ ’’Радоје Домановић’’ је трећа школа у којој се завршава санација а за сређивање ОШ ’’Мирко Јовановић’’ на последњем конкурсу Буџетског фонда за енергетску ефикасност Министартсва рударства и енергетике, Град је добио 20 милиона динара.