Последњи подаци о броју заражених говоре да је ситуација у Крагујевцу, у односу на период од пре месец дана, веома озбиљна. Податак који имамо да је од 138 тестираних током јучерашњег преподнева у Респираторном центру Дома здравља 40 позитивно, јесте алармантан, рекао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић у Епицентру Радио телевизије Крагујевац. Велики број грађана Крагујевца је у изолацији, што је потврда доброг рада Института за јавно здравље, који спроводи испитивање контаката.

Једино жариште које имамо у Крагујевцу је у Геронтолошком центру, рекла је Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и координаторка за надзор и примену противепидемијских мера. Тренутно је четворо запослених у Геронтолошком центру у изолацији и они су позитивни. Корона вирус се проширио на кориснике трећег павиљона где су смештени тешко покретни и дементни корисници, од којих је 14–оро позитивних, објаснила је Дамњановић. Ситуација је одмах стављена под контролу захваљујући Клиничком центру и Институту за јавно здравље, и од данас је трећи павиљон ковид болница у Геронтолошком центру.

Према речима градоначелника Дашића, велики број Крагујевчана озбиљно доживљава ситуацију са корона вирусом. Сви смо ми већ уморни, али морамо да схватимо да су уморнији наши лекари који свакодневно раде у скафандерима, под маскама.

Систем мора да настави да функционише. Ми ћемо и даље да предузимамо све мере, без изузетака, и спроводимо појачане контроле, како не би дошло до ескалације ситуације са корона вирусом, истакао је градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације Никола Дашић и још једном апеловао на грађане да се придржавају мера и буду одговорни.