Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу посетио је данас градоначелник града Крагујевца Никола Дашић и том приликом обишао лабораторије које су од суштинске важности за развој ове научно образововне институције и индустрије у целини.

Факултет инжењерских наука има посебно место на Универзитету у Крагујевцу јер се ту школују млади кадрови потребни новим страним и домаћим компанијама које се у нашем граду, као индустријском центру развијају, казао је Дашић. Сам Универзитет, а посебно овај факултет вуче развој града Крагујевца имајући у виду да се сваки инвеститор приликом доласка интересују за квалификације на тржишту радне снаге. Сведоци смо да у последњих неколико година имамо велики прилив инвестиција а и данас имамо заинтересованих, јер сматрају да Крагујевчани који излазе са овог факултета могу да преузму бреме једне озбиљне производње апсолутно у складу са свим светским стандардима. Због тога нам је значајно да обиђемо факултет и разговарамо о томе како Град може да помогне у овим отежаним условима да би лакше функционисали, јер су и они ту да помогну граду, поручио је Дашић.

Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу се врло динамично развија а највише га афирмишу наше три лабораторије: Лабораторија за колаборативну роботику и ергономију, Центар за инжењерски софтвер и динамичка испитивања и Лабораторија за биоинжeњеринг BioIngLab, која спроводи истраживања од вештачке интелигенције до ПЦР тестова казао је декан Факултета инжењерских наука, проф. др Добрица Миловановић. Иако поседује истраживачке центре са којима достиже сам врх светске науке, наша глобална тежња је школовање инжењера како би били сервис граду и окружењу.

У последње две године смо потписали уговоре са преко 20 компанија, почев од Сименса, Минда и свих осталих, и то на њихову иницијативу, јер како објашњава Миловановић, компаније желе благовремено да обезбеде студенте за праксу како би после могли да их вежу за себе. Наши студенти и мастер и основних студија раде пре него што заврше факултет. Факултет инжењерских наука, поред машинаца школује и електроинжењере, а с обзиром на то да је у завршној фази акредитација за програм инжињерства за заштиту животне средине очекујемо да ћемо у јуну расписати конкурс за најмање 40 нових полазника тог студијског програма који реализујемо заједно са Природно математичким факултетом, казао је декан ФИН. У поступку је и процес добијања сертификата којим би лабораторија за биоинжењеринг могла да ради и ПЦР тестове.

Иначе, студенти Факултета инжењерских наука градоначелнику Крагујевца представили су данас и Соларну клупу за пуњење мобилних уређаја, а коју су сами пројектовали и израдили.