Студенти Филолошко-уметничког факултета убудуће ће имати прилику да обаве стручну праксу у Центру за неговање традиционалне културе „Абрашевић“.

Уговор о сарадњи данас су потписали Зоран Комадина, декан Филума и Владимир Ђорђевић, директор Центра за неговање традиционалне културе, у присуству Миљана Бјелетића, члана Градског већа за културу, у деканату ове високошколске установе.

Ова сарадња пружа и отвара могућности да наши студенти науче нешто ново, што нису могли током редовних студија и стекну нова знања и вештине.

Имамо потписане уговоре о сарадњи са многобројим институцијама културе у граду као што су „Кораци“, „Књажевско-српским театар“, Народни музеј као и са приватним фирмама. Наши студенти имају интерес да нешто науче и да се евентуално препоруче послодавцима, односно да виде где се налазе на будућем тржишту рада – казао је Комадина.

Иначе, Филум ове године обележава 20 година рада и ишчекује почетак изградње нове зграде.

Ми у „Абрашевићу“ имамо леп простор за уметнички рад за све студенте са овог факултета који долазе код нас на стручну праксу. Студенти са Катедре за српски језик и књижевност ће конкретно имати прилику да учествују у организацији и реализацији наших програма, промоција књига и књижевног рада наших писаца од којих су многи стални гости „Абрашевића“. Студенти са Катедре за продукцију ће имати прилике да практично примене оно што уче на факултету у нашем тонском студију који смо отворили ове године.

Стручну праксу у нашој установи моћи ће да обаве и студенти са одесека ликовних уметности – казао је Владимир Ђорђевић, директор Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“.

Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу истакао је да на овај начин, у пракси јачамо институционалне капацитете како установа културе тако и Филолошко-уметничког факултета, подстичемо развој нових вештина код студената кроз стручну праксу, што је до сада недостајало.

Град има развијену сарадњу са Филумом која се огледа у подршци великом броју пројеката у области културе. Студенти и професори Филума активно учествују у оплемењивању културне понуде града.