Најбоље средњошколце и студенте ромске популације, град Крагујевац данас је наградио финансијском помоћи и уручио им признања за постигнути успех и истрајност у образовном и васпитном систему.

У оквиру недеље и у сусрет Светском дану Рома град Крагујевац је 6. април посветио младима. Кроз пројекат ROMACTED, 18 средњошколаца и 12 студената са најбољим постигнућима и одличним владањем награђени су једнократном новчаном помоћи у износу од 20 хиљада динара.

Ово је подстрек за завршетак школовања и за наставак даљих активности на пољу образовања, казала је Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, додавши да је Комисији било јако тешко да од 65 пријављених средњошколаца и студената изабере најбоље. Кроз Оперативни план за инклузију Рома град Крагујевац ће у циљу превенције осипања из образовнох система уочи Видовдана наградити  и 20 основаца и предшколаца.

Изузетну пажњу посвећујемо ромској националној мањини, бринемо о њиховом здрављу током пандемије, запошљавању и школовању а за стамбену подршку конкурисали смо за велики пројекат код УНОПС-а, рекла је Дамњановић. Она је навела да у Крагујевцу има 1482 припадника ромске националне мањине, а да би остварили бенефите и погодности са националног и локалног нивоа неопходно је да се на неком од следећих пописа становништва изјасне о припадности.

Данашњој свечаности присуствовао је помоћник министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије Александaр Радосављевић, који је истакао да је ово најбољи пример како треба сви заједно да радимо на томе и пре свега схватимо да живимо једни поред других. Град Крагујевац и држава Србија брину о најрањивијим групама, а кад то схватимо онда рушимо предрасуде и не постоје баријере између људи. Ово треба да делује лековито за читаво друштво а бенефите ћемо убирати за пар година. Важно је да млади људи знају да неко брине и размишља о њима и посматра их као равноправне чланове наше заједнице, и изузетно ми је драго што град Крагујевац предњачи у томе и што представља добар пример осталим локалним самоуправама, поручио је Радосављевић.

Данашњи догађај  је светла тачка инвестирања у будућност односно образовање, истакао је Драган Грачанин, представник Националне асоцијације координатора за ромска питања. Јако је важно да инвестирамо у образовање маргинализованих група, пре свега због тога што се протеклих годину дана налазимо у кризи у којој се настава организује он-лајн, а највећи напредак у инклузији Рома управо је и постигнут у сфери образовања.

Иначе, ово је последња активност ROMACTED програма Савета Европе и Европске уније у коме је град Крагујевац  учествовао у последње три године. Значајну подршку у активностима је у сарадњи са партнерима пружила Немачка развојна сарадња ГИЗ преко пројекта Инклузија Рома и других маргинализованих група