Универзитет у Крагујевцу и клуб америчког фудбала WILD BOARS су у циљу промовисања спорта међу студентском популацијом потписали Уговор о формирању Фонда за стипендирање студената професионалних или полупрофесионалних спортиста, на основу кога ће ове године бити финансиран један студент.

У име Универзитета Уговор је потписао проф.др Ненад Филиповић, а у име „WILD BOARS -а“ председник клуба Марко Вујанац.

Потписивање Уговора је један од начина да се промовишу спортске активности и што више ради на интензивирању спортских догађаја, али пре свега подрже наши студенти и они који се баве спортом, казао је проф. др Ненад Филиповић. Уједно, он представља и иницијалну капислу за евентуално оснивање новог факултета за спорт и физичку културу, који крагујевачки Универзитет нема, а о чему већ дуго размишљамо. Задовољство је што поред околности везаних за пандемију и тешкоћа у спровођењу наставе и испита успевамо да остваримо још један вид сарадње и верујем казао је ректор Филиповић да ћемо у оквиру крагујевачког Универзитета изабрати квалитетног студента који ће добити стипендију, што ће пре свега бити значајно за њега али и нама за поспешивање развоја спорта.

Донацијом којом ће бити финансиран студент крагујевачког Универзитета, клуб америчког фудбала WILD BOARS обележиће своје пунолетство али и скренути пажњу младима на праве вредности и значај образовања, спорта и здравог живота. Наша жеља је, каже председник клуба Вујанац да млади људи који студирају у Крагујевцу овде остану и да им се пружи шанса да остваре своје професионалне или полупрофесионалне каријере у спорту или успешне пословне каријере. Покушаћемо да привучемо младе људе да студирају у Крагујевцу, чиме ћемо и ми као спортски клуб али и остали спортови бити на добитку. Са жељом да изабрани студент буде успешан колико на студијама толико и у спорту, Вујанац је изразио наду да ће стипендирање постати традиционално јер почетак сарадње са Универзитетом отвара и могућност да се реализује идеја формирања WILD BOARS академије.

Подршку у потписивању Уговора о формирању Фонда за стипендирање студената професионалних или полупрофесионалних спортиста пружио је и град Крагујевац.

Промоцији младих спортиста једна је од активности на којој градоначелник Крагујевца Никола Дашић инсистира од самог почетка тако да најмање што можемо да урадимо је да пружимо подршку, казао је Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт. Иницијатива клуба WILD BOARS је добар начин и пут за остварење дубље и јасније сарадње између града Крагујевца и Универзитета, а ради развоја и подизања нивоа универзитетског спорта на виши од досадашњег.

Крагујевац је одувек био а и данас је град спорта. Наши спортисти се у екипним и појединачним спортовима налазе у највишим ранговима такмичења у Србији, као и на међународном нивоу. Иако је спортска инфраструктура на завидном нивоу, град Крагујевац је посвећен њеној реконструкцији и ревитализацији јер спортска инфраструктура, поручио је Стевовић представља кључ развоја спорта у Крагујевцу а самим тим и универзитетског спорта.

Покушавамо да направимо синергију између младих људи и спорта како би увидели да један спортиста исто тако може бити и успешан студент и да студент може бити успешан спортиста, казао је Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом. Надам се да ће данашњи догађај деловати инспиративно и на остале клубове у граду да определе средства и стипендирају младе, јер су студенти наша будућност којој треба да помогнемо, покажемо да мислимо на њих и учинимо све да њихов тренутни положај буде на завидном нивоу, поручио је Јовановић.

После спроведеног конкурса прва стипендија, како је најављено биће одређена у мају ове године на Дан крагујевачког Универзитета.