Обраћањем лидера и најважнијих гостију отворен је Форум градоначелника земаља Централне и Источне Европе и НР Кине који је ове године посвећен ефикасном одговору локалних власти на ванредну ситуацију у јавном здрављу и међународној сарадњи у борби против COVID – 19.

Иако смо се сви спремали за KOVID 19, сусрет са корона вирусом био је шок за Србију и Крагујевац. Из искуства земаља које су пре нас прошле кроз епидемију, знали смо да неће бити лако, истакао је Никола Дашић у свом обраћању на Форуму градоначелника. Покушали смо да останемо прибрани, да брзо мислимо, да поучени искуством пријатељског народа Кине, предузмемо све кораке како би зауставили ширење корона вируса. И поред тога, број заражених је растао. Наш здравствени систем уз надљудске напоре успешно је одoлео, истакао је Дашић захваљујући се свим градовима и земљама пријатељима који су у најтежим данима били уз Србију.

На крају морам да истакнем колико је значајна сарадња и пријатељство које Србија има са Кином. Захваљујући нашем председнику Александру Вучићу и председнику Кине Си Ђинпингу, ми смо од почетка пандемије имали подршку пријатељског народа Кине, истакао је Дашић. Поред шесточланог тима лекара – експерата који су знањем и искуством помогли Србији да здравствени систем што боље организује у борби против корона вируса, у Београду је отворена лабораторија Ватрено око за тестирање на вирус корона, као донација Пекиншког инститиута за генетска истраживања. Као донација БГИ – а и кинеске компаније Зиђин друга таква лабораторија отворена је у Нишу. У оквиру медицинске помоћи, подсетио је Дашић у свом обраћању, у Србију су стигли респиратори, лекови, заштитне маске и рукавице. Из Кине је набављен и највећи број вакцина. Захваљујући поштовању противепидемијских мера и имунизацији, уверен сам да су тешки дана за нама. Време је да кренемо напред у реализацију пројеката које је одложила пандемија.

Учесницима Форума обратио се и Синиша Мали министар финансија у Влади Србије који је казао да државе овог региона морају да наступају заједно јер је на тај начин овај део Европе много јачи, атрактивнији и инетереснатнији великим земљама као што је Кина. Форум је важан јер је ово прилика да градоначелници разговарају о проблемима, размене искуства и одржавају комуникацију, нарочито у ситуацији пандемије корона вируса и одговора локалних власти на ванредну ситуацију у јавном здрављу. Кина је важан партнер Србије у сваком погледу и односи наша два народа и наша два председника никада нису били бољи.

Иначе у раду Форума поред осталих учествовали су градоначелник Нингбоа из Кине Ђиу Донгиао, градоначелник Клуж – Напоке из Румуније Емил Бок, затим Рафал Бруски градоначелник Бидгошча из Пољске и градоначелник мађарског града Веспрема Ђула Порге.