Свечаном академијом, којој су присуствовали представници Владе Републике Србије и локалних самоуправа, надбискуп и митрополит броградски Станислав Хочевар и Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије, представници организација слепих и установа за слепе из свих крајева Србије, у Београду је обележено 75 година Савеза слепих  Србије и 50 година постојања Библиотеке за слепе „Др Милан Будимир“.

У име 12.000 слепих и слабовидих Србије и у име 45 подручних удружења најискреније се захваљујем што сте увек са нама, рекао је председник Савеза слепих Србије Милан Стошић. Ово је свечани тренутак, али повода за окупљање је било и биће их, 75 година у историјском смислу и није много, али 75 година у којима је сваки дан у години и сваки сат у дану и сваки минут у сату испуњен једном бригом за слепе, онда је то свакако важно и значајно. Ваше присуство и подршка су велика инспирација и мотив, онда ми заборавимо на сопствени хендикеп, иако је један од најтежих, ми онда добијамо енергију и снагу која нас мотивише да се боримо. Ми смо поносни на нашу државу Србију и све оно што чини како би наш положај у друштву био бољи, и поносни и захвални, а наставићемо да се боримо да будемо још активнији и прихваћенији.

На свечаној академији уручене су повеље заслужним институцијама, установама и појединицима за успешну сарадњу и велики допринос унапређењу положаја и афирмацији слепих и слабовидих особа.

Гордана Дамањановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту једна је од добитница повеље. Захваљујући се на признању Дамњановић је подсетила да је град Крагујевац ово признање добио пре пет година. Овај дан, један је у међународном календару, а ми се као локална самоуправа трудимо да сваког дана учинимо напоре да унапредимо положај особа са инвалидитетом, да постанемо инклузивнија средина и да бринемо о заштити од дискриминације са аспекта приступачности, образовања, здравствене и социјалне заштите на локалном нивоу.

Поред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства културе и информисања, Народне библиотеке Србије, повеље су уручене градовима Београд, Јагодина, Сомбор, Суботица и Ужице, општини Куршумлија, Радио телевизији Србије и бројним појединцима.