Град Крагујевац је добитник признања за правовремено деловање у циљу континуиране подршке грађанима/грађанкама за време ванредне ситуације. Реч је о награди коју додељује Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина. Свечано уручење признања уприличено је данас у Београду, а у име града признање је уручено др Гордани Дамњановић, чланици Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

За иницијативу која се односила на 16 појединачних пројеката које је локална самоуправа подржала кроз активности локалних организација цивилног друштва, Комисија је Град Крагујевац наградила за пројекте ”Приступачан град за глуве и наглуве” и ”Информиши се – покрени се”. Пројекти су обухватали израду апликације за мобилни телефон за хитне позиве полицији, хитној помоћи и ватрогасцима ради самосталности глувим и наглувим особама, односно унапређење информисаности и мобилности кроз мобилну апликацију која омогућава лакше сналажење у градовима током ванредне ситуације. Поред корисних и атрактивних пројеката локална самоуправа у том периоду није прекидала ниједну услугу па чак ни привремени смештај корисника и корисница што је такође играло важну улогу у додели овако значајног признања.

Од 12 градова, општина и градских општина које су конкурисале на јавни позив за доделу награда за допринос развоју свих облика приступачности на својој територији у 2020. години, Конкурсна комисија је, поред Града Крагујевца, награде доделила ГО Врачар, градовима Крушевац и Сомбор и општинама Свилајнац и Чајетина.