Амбасада Француске у Србији и њени партнери “Saint-Gobain”, “Veolia”, “Decathlon”, NALED и СКГО доделили су награде победницима конкурса Екоопштина. У име града Крагујевца, који је победник у категорији Енергетска ефикасност, признање су примили Ана Радојевић енергетски менаџер Града и Андреја Илић директор Енергетике.

Пројекат „Екоопштина” је француско-српска платформа за сарадњу на изазовима одрживог града, кроз идентификацију добрих пракси развијених на локалном нивоу у Србији као и у Француској. Конкурс је био намењен свим српским општинама и градовима у четири категорије (одрживо управљање отпадом, одрживо управљање водом, енергетска ефикасност, паметни градови). Награђено је укупно осам општина и градова, као и две основне школе у категорији Зелена учионица, који су добили студијска путовања у Француску.

Интересовање учесника и партнера, како француских тако и српских, за ово прво издање пројекта, било је велико; на конкурс је стигло 60 пријава из 35 општина и градова а школе су представиле 35 пројеката за категорију „Зелена школа“, међу којима је било и 15 пројеката из школа у којима се учи француски језик.

У име свих партнера и учесника конкурса „Екоопштина”, свечаност је отворио француски амбасадор Пјер Кошар подсетивши на важну мисију „Екоопштине”. Он је похвалио велику мотивисаност свих учесника и богатство интеракција које је пројекат иницирао између партнера, општина и српских школа. Нагласио је да „Екоопштина” има циљ да постане стуб француско-српске сарадње у погледу одрживих градова.