Град Крагујевац расписао је тендер за израду пројекта за извођење реконструкције Трга Радомира Путника. Тендер је расписала Градска управа за развој и инвестиције, а рок за пријављивање и подношење пројектно-техничке документације је 31. јануар ове године. У документацији је наведено да је део пројектно-техничке документације већ завршен и да је прибављена грађевинска дозвола за обнову Трга и дела пешачке зоне у градском језгру.

Трг војводе Радомира Путника заузима посебно место у историји и животу Крагујевца. Смештен је између два репрезентативна објекта Зграде суда из 1903. године – споменика културе од изузетног значаја и Блока „Москва“ који представља симбол отмености и зачетка нове чаршије. Спомен – обележје војводи Радомир Путнику, дело нашег вајара Николе Коке Јанковића откривено је 31. октобра 1992. године. Од тада до данас прошло је скоро 30 година.

Осмишљавање новог концепта Трга Радомира Путника подразумева повезивање и интегрисање са постојећом пешачком зоном и стварање јединственог простора. Намера града је да Трг учини још лепшим, да га другачије конципира и да постане ново средиште јавног живота, уз поштовање историје и развоја простора око Трга. На захтев локалне самоуправе ЈП Урбанизам израдило је урбанистички пројекат за реконструкцију.

Предност решења је и укидање саобраћаја на простору испред зграде Суда. Поред трансформације улица и паркинг места и проширења зоне око споменика, новоформирани Трг биће повезан са постојећим пешачким зонама у једну целину. Струка је одлучила да се формирају две кружне партерне фонтане у осовини Трга и две линијске фонтане између зграде Москва и Златна ружа.

Након избора пројектанта, следећи корак је тендер за избор извођача радова, а почетак припремних радова планиран је на пролеће.

Иначе, Радомир Путник рођен је на данашњи дан – 24. јануара 1847. године у Крагујевцу, где је завршио основну школу и нижу гимназију. Током своје војничке каријере био је начелник генералштаба, министар војни и начелник Штаба Врховне команде Војске Краљевине Србије у Првом и Другом балканском рату и у Првом светском рату. Умро је 17. маја 1917. године у Ници, а сахрањен је у капели на Новом гробљу у Београду.

https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/65950