Представнике угоститеља који су протестовали испред зграде Градске управе тражећи поред економских олакшица, продужетак радног времена угоститељских објеката до 23.00 сата, примио је данас градоначелник Крагујевца Никола Дашић са сарадницима и представницима здравствених институција.

Граду Крагујевцу ни на који начин није у интересу да упропасти своју угоститељску делатност и свесни смо у каквом сте проблему, али ми имамо одговорност и одређене оквире у којима можемо да делујемо, казао је градоначелник Дашић. Противепидемијских мера придржава се готово 95% угоститељских објеката, а велики проблем чини мањина која прави журке и догађаје и након више пута упућеног упозорења уопште не реагује.

Поново имамо експлозију короне у односу на број становника. Жаришта нису у угоститељски објектима  јер се, истако је Дашић већина испитаних контаката заразила на прославама на којима је било више од 40 лица.

Тих пет посто угоститеља довело нас је у ситуацију да сви трпимо. За Крагујевац је стратешки битно да има јаку угоститељску понуду због развоја туризма у граду, због чега смо у ранијем периоду и предузели мере у оквиру својих надлежности.

На угроженост сектора угоститељства стално скрећем пажњу, а тога су свесни и размишљају о решењима проблема сарадници у Влади са којима контактирам и Кризни штаб, казао је Дашић.

На снази је Уредба Владе Републике Србије, на основу које је у градовима где је ванредна ситуација, радно време угоститељских објеката до 21.00 сат и ми то морамо да поштујемо. Имајући у виду да је и у Београду као и у Крагујевцу на снази ванредна ситуација а да угоститељски објекти у Београду посебномм Уредбом раде до 23.00 сата тражио сам да се радно време изједначи и у Крагујевцу, а видећемо како ћемо да изолујемо случај мањине угоститеља који праве проблем и доводе нас у ситуацију да се повећава број заражених, казао је Дашић.

Имали смо изванредан састанак, оценила је Татјана Митровић, представница Удружења угоститеља који су протестовали, јер нисмо очекивали да ће нас дочекати комплетан како је казала „dream team“, градоначелник са сарадницима, директор Клиничког центра, представници епидемиолошке службе, Дома здравља, Регионалне привредне коморе и медија. Чињеница је да након 150 ванредних дана и без иједне конкретно умањене или стопиране обавезе, крагујевачки угоститељи нису у стању да преживе. Добили смо чврста уверења да ћемо што се продужетка радног времена тиче, бити изједначени са Београдом, јер не мислимо да су околности у Београду другачије по било ком питању. Изаћиће нам се у сусрет и по питању економских захтева,  јер без конкретне помоћи нећемо моћи да преживимо, поручила је Митровић.