Контактирајте нас за више информација
X

Trg_kod_dvomostovlja.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Градови побратими

Градови пријатељи

Након демократских промена у Србији, Крагујевац је улагао велике напоре да успостави покидане везе са градовима побратимима и партнерима из иностранства. Неки од контаката су успостављени пре неколико деценија, али су услед изолације земље у међувремену били прекинути, док су неке везе, након успостављања нове власти, успостављене као потпуно нове. Крагујевац се, тако, данас може похвалити пријатељским односима са великим бројем градова у иностранству од којих су неки формализовани потписивањем одговарајућих докумената, док са другим бројем градова одржава садржајне контакте, али без потписаних докумената о братимљењу.

1. Прву ПОВЕЉУ о побратимству Крагујевац је потписао 1967.године са француским градом SURESNES (www.ville-suresnes.fr) и на тај начин се прикључио Светској федерацији градова близанаца под покровитељством Уједињених нација.

Сарадња са Сиреном била је прекинута у периоду од 1992-1997.године због одлуке овог француског града да, у периоду санкција према Србији, суспендије Повељу. Контакти и сарадња су настављени након промене власти у Србији.

2. Веома интензивну сарадњу Крагујевац остварује са румунским градом PITESTI (arg.pitesti.ro), са којим је 1971.године закључио Протокол о сарадњи и који је, након три деценије веома успешне сарадње, прерастао у ПОВЕЉУ о братимљењу.

3. Исте године, 1971, закључена је и ПОВЕЉА о братимљењу са пољским градом BIDGOSCEM (www.bydgoszcz.pl).

4. Од 1975.године на снази је и ПОВЕЉА о пријатељству и сарадњи са италијанским градом CARARA (www.comune.carrara.ms.it), исте године 20. октобра потписана је и Повеља о братимљењу са градом ФОЧА из Републике Српске.

5. Након Протокола о сарадњи (из 1977.), 18. маја 2002.године потписана је ПОВЕЉА о братимљењу са пољским градом BIELSKO BIALA (www.bielsko-biala.pl).

6. На иницијативу америчког града SPRINGFIELD (www.ci.springfield.oh.us)/ у Крагујевцу је 16. јула 2002.године потписана ПОВЕЉА о братимљењу.

7. Трогодишња успешна сарадња и пријатељство са градом Reggio Emilia (www.municipio.re.it) потврђени су Повељом о братимљењу 27.01.2004.године.

Поред ових, Крагујевац сарађује са још неким градовима у иностранству, на различите начине. Нарочито је изражена сарадња са немачким градом Инголстатом и Хановером, преко којих је немачка влада пружала помоћ Крагујевцу .

Од фебруара 1982.године, град Крагујевац је члан Светске уније градова страдалника, градова мира. Од 1991.године је члан Међународног удружења градова добитника " Весника мира " што је значајно признање које је град Крагујевац добио од стране Уједињених Нација.

13. новембра 2008.године покренут интернет сајт посвећен братимљењу градова - www.twinning.org. Израда сајта реализована је од стране Савета европских општина и региона CEMR међународне организације која окупља асоцијације локалних власти из целе Европе. Такође, истичемо да је Стална конференција градова и општина, као члан CEMR, имала значајну улогу при изради презентације и то тако што је учествовала у осмишљавању садржаја сајта, али и спровела превођење сајта на српски језик.

Партнерски град/општина

Држава

Година успостављања сарадње

Тип сарадње

Сирен

Француска

1967.

Повеља о братимљењу

Карловац

Хрватска

1968.

Повеља о братимљењу

Питешти

Румунија

1971.

Протокол о сарадњи

Бидгошћ

Пољска

1971.

Повеља о братимљењу

Сплит

Хрватска

1973.

Повеља о братимљењу

Тренчин

Словачка

1974.

Уговор о сарадњи и пријатељству

Карара

Италија

1975.

Повеља о пријатељству и сарадњи

Мостар

БиХ

1976.

Повеља о братимљењу

Фоча

БиХ

1976.

Повеља о братимљењу

Бјалско Бјала

Пољска

1977.

Протокол о сарадњи

Охрид

Македонија

1977.

Повеља о братимљењу

Синчон

Северна Кореја

1978.

Споразум о пријатељству и сарадњи

 

Бат Јам

Израел

1990.

Споразум о сарадњи

 

Спрингфилд

САД

2002.

Повеља о братимљењу

 

Инголштат

Немачка

2003.

Споразум о сарадњи

 

Ређо Емилија

Италија

2004.

Повеља о братимљењу

 

Могиљев

Белорусија

2006.

Споразум о побратимству

Смоленск

Русија

2009.

Протокол о пријатељству

Бар

Црна Гора

2011.

Споразум о сарадњи

Јерихон

Палестина

2012.

Споразум о сарадњи

Стари град Сарајево

БиХ

2012.

Споразум о сарадњи

Зубин поток

АП Косово и Метохија

2013.

Споразум о сарадњи (иницијатива Владе РС)

Нингбо

Кина

2014.

Меморандум о разумевању

Сјан

Кина

2015.

Споразум о сарадњи

Хановер

Немачка

 

Протокол о сарадњи и пријатељству

Драма

Грчка

 

Протокол о сарадњи

Кијов

Чешка Република

2018.

Меморандум о сарадњи