Градско веће на седници одржаној 5. априла донело је закључак о утврђивању Предлога одлуке о додели Годишње награде града Крагујевца – Ђурђевданске награде за 2021. годину и упутило Скупштини града на разматрање и одлучивање.

У области уметности за Ђурђевданску награду предложен је Лазар Ђорђевић, за вокално-инструменталну композицију „21. октобар”.

Ненад Карамијалковић предложен је за награду у области науке, за монографију „Старо војничко гробље у крагујевачким Шумарицама“.

У области медицине предлог је да се Ђурђевданска награда додели Заводу за ургентну медицину Крагујевац, за програме, активности и постигнуте успехе на очувању здравља и спашавању живота грађана Крагујевца у 2021. години.

Ксенија Живанић, предложена је за Ђурђевданску награду у области образовања за освојене награде на општинским, окружним и државним такмичењима ученика основних школа из предмета математике, физике и хемије, као и прву награду на 42. Државном такмичењу из физике ученика основних школа, другу награду на Српској физичкој олимпијади за основне школе и бронзану медаљу на Интернационалној јуниорској научној олимпијади у Дубаију.

У области спорта за награду су предложени:

Крагујевачки ватерполо клуб Раднички, за освојено прво место у Регионалној ватерполо лиги, освојену Супер ватреполо лигу Србије и Куп Србије, као и успешно учешће у Лиги шампиона, и

Драган Ристић, за освојене две златне медаље у гађању из ваздушне пушке у дисциплини Р5 лежећи став и малокалибарске пушке на Параолимпијским играма у Токију.

У области хуманитарног карактера предложени су:

Ненад Милановић – Пеги, за реализацију већег броја хуманитарних концерата у 2021. години, и

Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју „Свети Василије Велики”, за реализацију пројекта подршке и помоћи деци са аутизмом.

Награде ће лауреатима бити уручене 6. маја на свечаној седници Скупштине града поводом Дана града.