У Бизнис иновационом центру у Крагујевцу, данас је одржан Инфо дан на коме је представљен први годишњи конкурс за доделу бесповратних средстава у оквиру програма StarTech, кроз који се пружа подршка иновацијама и дигиталној трансформацији привреде Србије. Start-up тимови, микро, мала и средња предузећа моћи ће, у наредне три године да конкуришу за грантове у износу од 15.000 до 100.000 долара и средства уложе у развој иновативних производа и услуга за освајање нових тржишта и отварање нових радних места.

Са градским и државним Дата центрима, Крагујевац показује своје озбиљне намере према дигитализацији, трансформацији привреде и локалне заједнице али и спремност за иновације које нам доноси четврта индустријска револуција, казао је Радомир Ерић, члан Градског већа за привреду. Изразивши захвалност Влади Републике Србије, НАЛЕД-у и партнерима, он је додао да Крагујевац има преко 60 компанија у ИТ сектору што је још једна потврда зашто је StarTech програм неопходан за наш град.

Бесповратну подршку иновативним фирмама обезбеђује компанија Philip Morris International (PMI), а пројекат спроводи НАЛЕД у сарадњи са Владом Србије

Програм ће имати три лота односно партије које ће се разликовати по вредности додељених грантова. Први лот је од 15.000 до 25 000 долара, други од 25.000 до 50.000 и трећи од 50.000 до 100.000 долара. Кроз други и трећи биће подржане већ развијене фирме и за њих је предвиђен мањи број грантова. Како би што више подржали привреднике у повоју, који ће бити подржани кроз лот 1, план је казала је Мирјана Нововић Мирило, пројектни менаџер НАЛЕД-а, да се током прве године додели 30 грантова од којих ће 23 бити намењени за стартапове, микро, мала и средња предузећа. Она је додала да ће сви који буду добили грант имати могућност ваучерског програма у износу10 посто укупне вредности пројекта чиме ће бити омогућене специфичне експертске услуге у зависности од тога на шта се њихов пројекат односи.

Прелазак са ресурсно вођене ка иновативној економији је неопходност, казао је проф. Петар Веселиновић декан Економског факултета у Крагујевцу. Едукација студената у овом правцу и све оно што води ка стварању компанија које ће бити иновативно опредељене Универзитет у Крагујевцу је кроз нове студијске програме, пословну информатику и модул вештачке интелигенцију већ препознао, На овај начин ми припремамо студенте да се укључе у привредне токове али и аплицирају за овакве и сличне програме са идејом која ће бити препознатљива и што је у процесу дигитализације наше економије кључно, истакао је проф Веселиновић – економски одржива.

На сајту startech.org.rs налази се водич за све који желе да учествују на конкурсу који је отворен до 4. јуна. Сви апликанти имају могућност менторске подршке ENECA организације, која ће им, имајући у виду захтеван процес пријаве, помоћи да припреме све што је неопходно.