„Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ била је тема Хакатона, који је данас одржан у Бизнис иновационом центру у Крагујевцу. Тема данашњег догађаја је иначе и назив четворогодишњег програма који спроводи Немачка агенција за међународну сарадњу (ГИЗ) у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије а Хакатон је једина активност која је у оквиру програма намењена искључиво младима.

Млади су током менторског саветовања, које је трајало више од два месеца имали прилику да науче како да увиде проблем, пронађу решење и како да раде у тиму. Ове обуке биле су јако корисне за њих и помогле су им да данас, пред жиријем своје идеје и решења представе на најбољи начин, казао је Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом и додао да ће им град Крагујевац помоћи да се њихова идеја имплементира како би испунили циљ који су поставили приликом одређивања задатка.

Ово је јединствена активност програма који се бави спровођењем стратегије за социјалну инклузију Рома и Ромкиња и на локалу и на националном нивоу, која обухвата само младе. Искористили смо јединствену прилику да се њима обратимо и да их питамо који су то проблеми у њиховим локалним заједницама и каква решења млади предлажу, казала је Ивана Симоновић, пројект менаџерка Програма. На своју иницијативу осмислили су идеју и решење а уз подршку BIPS (Business Innovation Programs) током великог броја припремних радионица ојачали своје вештине и разрадили решења.

Програм окупља младе Роме као и припаднике других маргинализованих група узраста између 15 и 30 година пред којима су исти социо-економски изазови. Они су током протеклих неколико месеци прошли дуг пут од идентификације проблема локалног карактера преко разраде до решења, а данас су их подељени у четири тима, представили жирију и јавности.

Хакатон на исту тему биће одржан сутра у Пироту, а награда за победнике из оба града је имплементација идеје.