На Правном факултету Универзитета у Крагујевцу гостовао је хуманиста Арно Гујон, оснивач организације ”Солидарност за Косово” који својим радом већ 15 година помаже социјално угрожене породице у српским енклавама у јужној покрајини. У оквиру посете одржао је предавање о свом хуманитарном раду, о томе како живе српске породице у енклавама на Косову и Метохији. У име града студенте и госте поздравио је проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање који је истакао да је велика част да Крагујевац буде домаћин младом човеку који је много учинио за српски народ на Косову и са својом организацијом наставља да помаже.

Велики хуманиста и пријатељ српског народа који је много учинио за Србе на Косову и Метохији. Францус по пореклу али Србин по опредељењу, Арно Гујон је човек који даје пример и својим радом обраћа се свима. Поред хуманираног рада и материјалне подршке српским породицама у јужној покрајини, нашем народу пружа и моралну подршку да остану на својој земљи и очувају корене и да знају да нису сами. Поред тога, својом одлуком да се пресели у Србију и постане њен држављанин шаље добру поруку младим људима, рекао је проф. др Манојловић.

Предавање на факултету организовао је Савез студената Правног факултета у Крагујевцу који се такође бави хуманитарним радом.

Драго ми је да се млади људи интересују за мој хуманитарни рад на Косову и Метохији. Желим да им пренесем своја искуства о томе, али и поделим она која се тичу живота обичног човека овде и на западу, рекао је Арно Гујон. У Француској прикупљамо помоћ за српске породице. Помоћ доносе обични донатори, људи који нису заборавили француско- српско пријатељство и дају колико могу како бисмо могли да реализујемо пројекте. Захваљујући томе ми реновирамо школе, обезбеђујемо пластенике, домаће животиње и све то, како би српске породице на Косову опстале. У протеклих петнаест година однели смо помоћ у вредности 5,5 милиона евра уз подршку 12 хиљада донатора. Оно што је поред свега тога важно је и то да помоћ коју им пружамо није само материјална већ је и морална подршка, истакао је Гујом.

Арно Гујон је оснивач организације „Солидарност за Србе“ и аутор књиге „Сви моји путеви воде ка Србији“. Од 2004. године помаже српске породице на Косову и носилац је бројних признања за свој хуманитарни рад. У Србији живи од 2012. године, а од 2015. године је њен држављанин.