Од 180 урађених узорака у лабораторији Института за јавно здравље данас је позитивних новоинфицираних лица корона вирусом у Шумадијском округу 27, а у Крагујевцу 22.

Повећан број заражених у последња два дана није алармантан али показује тенденцију раста, због чега ће град пооштрити контроле и инспекцијски надзор над применом противепидемијских мера казала је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и координаторка свих активности везаних за инспекцијски надзор у поштовању противепидемијских мера.

Од јутрос је на терену шест здружених екипа комуналне милиције, санитарне и комуналне инспекције којима ће се повремено придруживати и Полицијска управа. Апелујемо на наше суграђане да одговорно и доследно примењују све противепидемисјке мере. На првом месту то су ношење маски у затвореном простору, као и на отвореном где нема могућности за одржавањем дистанце, затим дезинфекција испред улаза у објекте и доследно поштовање изолације прописане од стране епидемиолога Института за јавно здравље.

По члану 9а Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Covid – 19 Владе Републике Србије, у свакој локалној самоуправи у којој је донета ванредна ситуација забрањено је окупљање. Организовање свадби и прослава са више од 30 људи биће санкционисано, казала је Дамњановић осим догађаја у области културе све док број новозаражених то дозвољава.

Уколико у неком затвореном простору примете грубо кршење противепидемисјких мера, грађани то могу и да пријаве путем имејла inspektor@kg.org.rs или путем телефона 034/505800. Пријава може бити анонимна али је неопходно да буде документована фотографијом. Нећемо слати надлежне инспекцијске службе на терен зато што је пријављено да испред неког трговинског објекта, примера ради нема дезобаријере а по одласку на терен се утврди да то није тачно. Ово је прилика да као друштво и као људи будемо одговорни и поштујемо себе, своје здравље и породицу а поготову што нам предстоји и период слава за које суграђане молим да буду минималне и у најужем кругу породице, поручила је Гордана Дамњановић.