Један од градова са неповољном епидемијском ситуацијом је и Крагујевац. Последњих дана број новозаражених креће се узлазном линијом. Корона вирус јуче је потврђен код 165 грађана Шумадије, од чега је у Крагујевцу регистровано 100 нових случајева.

Паралелно са имунизацијом у претходна два месеца појачан је и инспекцијски надзор. У том периоду обављено је 3 340 контрола, а нагласак је био на угоститељским објектима, поштовање противепидемијских мера, поштовање дистанце и броја људи у објектима, рекла је за телевизију К1 Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и координаторка над применом противепидемијских мера.

Укупно је уочено 57 неправилности. Од тог броја 39 је кажњено новчаним казнама у распону од 30 000 до 300 000 динара, док је у 18 објеката изречена мера забране рада у трајању од 72 сата. Поред угоститељских објеката контролишу се зелене пијаце на отвореном и у затвореном, велики тржни центри и трговински ланци. Укупан број дневних надзора је од 100 до 200.

Упоредо са појачаним инпекцијским надзором обавља се и имунизација наших суграђана, рекла је Дамњановић. До сада је прву дозу кинеске вакцине Синофарм примило 22 000 грађана, а ревакцинисано 15 300. Руску вакцину примило је 3300 Крагујевчана, а Фајзерову 1372 грађана. Данас и сутра 1440 грађана биће вакцинисано Астра Зенеком, а 720 Фајзеровом, док ће данас и у среду Синофарм вакцином бити ревакцинисано 690. С обзиром на то да се свакодневно обавља и вакцинација и ревакцинација, надамо се да ћемо крајем априла доћи до жељене цифре која ће нам омогућити да лакше и слободније живимо до стицања колективног имунитета.