Вакцинални тимови Дома здравља у сарадњи са градским Штабом за ванредне ситуације у складу са препорукама реализују масовну имунизацију мештана приградских насеља и околних села. Прву дозу Синофарм вакцине данас је примило око сто мештана Горње Сабанте и Велике Сугубине, а у Шљивовцу, околном Селишту и Поскурицама нешто мање од 90 мештана.

Екипе Дома здравља сутра ће обавити имунизацију мештана села Велике Пчелице, у просторијама месне заједнице Рогојевац од 9 сати вакцинисаће се и мештани Кутлова, а од 11 сати у Добрачи у просторијама месне заједнице вакцинисаће и мештани села Рамаћа и Каменица.

Да бисмо се вратили нормалном животу, имунизација је најважнији процес у овом тренутку не само за Крагујевац већ за читаву Србију. Градоначелник Никола Дашић својим залагањем за грађане Крагујевца и околних места од републичког Кризног штаба обезбедио је довољан број вакцина како би се у континуитету реализовала масовна имунизација на већем броју пунктова у граду, приградским и сеоским подручјима, казао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града који је присуствовао почетку имунизације у просторијама месне заједнице Шљивовац.

За приградска насеља и сеоско подручје Штаб за ванредне ситуације ангажовао је волонтере који посећују домаћинства околних села и мештанима омогућавају да се за вакцинацију пријаве савету месних заједница. На позив савета вакцинални тимови Дома здравља долазе у амбуланте, просторије месне заједнице или дома културе и реализују имунизацију.

Тимови Дома здравља сваког дана ће обављати имунизацију у различитим селима како би свако на најједноставнији начин дошао до заштите од вируса и тако сачувао своје и здравље своје породице, јер било која вакцина је боља од респиратора, поручио је председник Петрашиновић и позвао грађане да се вакцинишу.

Следеће две недеље на шест градских пунктова моћи ће да се вакцинишу и грађани који се нису пријавили путем е-управе или кол центра. Од 8 до 20 сати сваког дана и викендом у Спортској хали ’’Гордана Гоца Богојевић’’ у Великом парку, у здравственим амбулантама ’’Четворка’’код Женског диспанзера, ’’Петица’’ код Пумпе у Ердоглији, у амбулантама у Станову иза Драгстора, Аеродрому и Бресници у Чегарској, грађани ће моћи да се вакцинишу без претходне пријаве.

Иначе, у Крагујевцу је вакцинисано око 45 хиљада људи, а ревакцинисано 37 хиљада. Старосна структура према подацима Дома здравља је 5 одсто старости од 20 до 30 година, 13 одсто старости 30 до 40 година, 24 одсто грађана старости од 40 до 50 година, проценат вакцинисаних старости од 50 до 60 година је 30, док је преко 50 одсто вакцинисаних грађана старијих од 60 година.