Одлуком одборника Скупштине града, а на предлог градоначелника Николе Дашића, звање Заслужни грађанин града Крагујевца додељује се Мирку Пузовићу за изузетан и вишегодишњи допринос афирмацији Града у земљи и иностранству. Пузовић, прослављени југословенски боксерски репрезентативац током успешне каријере био је по три пута првак државе, Балкана и освајач „Златне рукавице“. Два пута је био вицешампион Европе, а 1982. на Светском првенству у Минхену освојио је бронзану медаљу. Био је члан Боксерског клуба Раднички из Крагујевца. Највећи успех у каријери било је освајање бронзане медаље на Летњим олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу.

Одборници Скупштине града, на седмом редовном заседању, усвојили су и Одлуку о додели Годишње награде града Крагујевца – Ђурђевданске награде за дела која су постала доступна јавности у 2020. години.

Пред Комисијом за оцену предлога кандидата за доделу Годишње награде нашло се 22 предлога. С обзиром на то да је одлуком о признањима града могуће изабрати свега осам кандидата, задатак није био лак јер су сви кандидати понос града, али смо морали да поступимо у складу са нормама, рекла је образлажући предлоге Сања Туцаковић председница Комисије и чланица Градског већа за локалну самоуправу.

У области уметности добитник Ђурђевданске награде је Удружење грађана „Опера Нова Крагујевац“ за премијерно извођење оперске представе Кристофа Вилибалда Глука „Орфеј и Еуридика“. Намера Комисије је била да на тај начин подржи удружење које се већ годинама бори за оживљавање оперске сцене и у томе успева, с обзиром на то да је представа била спектакл и изазвала велико инетересовање публике, истакла је Сања Туцаковић.

У области науке определили смо се за Проф. др Мају Анђелковић за објављена два тројезична монографска дела – превод са српскословенског дела Светог Саве „Житије Светог Симеона“ и пропратне текстове.

У области медицине предложили смо др Бору Евтова, постхумно, за изузетан допринос медицини током радног века, који је нажалост преминуо од последица COVID – 19.

У области образовања Комисија сe определила за Илију Витошевића, Петра Михајловића и Митра Арсовића, који су на 6. Европској географској олимпијади ( Egeo ) освојили две златне и једну бронзану медаљу у конкуренцији 100 ученика из 15 земаља.

У области спорта било је два кандидата. Определили смо се за Горана Илића за успехе на бодибилдинг такмичењима – освојеним првим местима на Балаканском и Дајмонд купу, као и трећем месту на Светском превенству.

У области хуманитарног карактера било је доста предлога. С обзиром на то да имамо право да доделимо две награде у истој области Комисија је, истакла је Туцаковић, предложила Дом здравља Крагујевац и запослене, јер у континуитету несебично себе дају већ дуже од годину дана. Други предлог је Игор Јанковић за испољену храброст и пожртвованост приликом спашавања учесника саобраћајне несреће из корита реке Лепенице.

Награде ће, традиционално, бити уручене 6. маја на Дан града на свечаној седници Скупштине града.