”Изједначимо” је слоган овогодишње кампање Светског дана борбе против АИДС-а а која је данас, 1. децембра обележена конференцијом у оквиру пројекта Промоција добровољног поверљивог саветовања и тестирања на ХИВ. Пројекат реализује Омладина ЈАЗАС-а уз подршку Института за јавно здравље Крагујевац а под покровитељством града Крагујевца. Конференцији су у име града присуствовале др Гордана Дамњановић, чланица ГВ за здравствену и социјалну заштиту и Марија Ђоковић, координаторка Канцеларије за младе.

Дугогодишња сарадња града Крагујевца и Омладинe ЈАЗАС-a, Института за јавно здравље, Дома здравља и других здравствених институција, сарадња са ђачким парламентима су веома важне у оваквим кампањама, каже др Дамњановић, чланица ГВ. Град Крагујевац је потписник Париске декларације којом се промовишу циљеви 95-95-95 у заустављању ширења епидемије ХИВ-а а којима су предвиђени правовремена дијагностика, употреба антиретровиралне терапије и концентрација репликованих вируса у крви. До жељених циљева делујемо заједно са свим актерима у систему јавног здравља, истакла је она.

Према речима др Весне Андрејевић са Института за јавно здравље, у Крагујевцу је 21 , од укупно 101 дијагностиковане ХИВ позитивне особе, преминула. У току ове године немамо ниједно пријављено лице али то нажалост не значи да нема заражених, већ да је током две године пандемије био слаб одзив на тестирање. Сви који су имали ризично понашање могу да се тестирају на Институт или у Удружењу Омладине ЈАЗАС-а. Када се идентификује вирус добија се адекватна терапија, којом може да се заустави инфекција, а старосна граница не постоји, каже др Андрејевић.

Овогодишњи слоган кампање је ”Изједначимо” и позива нас на уједињење како бисмо заједно зауставили ширење епидемије АИДС-а у свету и код нас, каже Маја Веселиновић, Омладина ЈАЗАС-а Крагујевац. Од 2017. године у Србији је на инфективним клиникама доступна антиретровирална терапија која је умногоме допринела смањењу броја ХИВ позитивних особа. Најважније је да се људи тестирају на време а то могу да учине сваки дан у Саветовалишту за ХИВ и полнопреносиве болести на Институту за јавно здравље Крагујевац или у просторијама Омладине ЈАЗАС-а у Рудничкој 7а.

ХИВ АИДС и даље представља глобални проблем како у свету тако и у нашој земљи. Према подацима СЗО од почетка пандемије 1985. године око 88 милиона људи је оболело, а 40 милиона људи је преминуло.