Градоначелник Крагујевца Никола Дашић данас је приредио пријем за амбасадора Аустрије у Републици Србији Николауса Литеротија. На данашњем пријему, између осталог, било је речи о добрим билатералним односима Аустрије и Србије, о изузетно развијеној економској сарадњи и сарадњи у области културе, која је недавно започета.

Градоначелник се захвалио његовој екселенцији аустријском амбасадору на посети граду Крагујевцу и том приликом подсетио да је град остварио одличан суфицит у спољнотрговинској размени управо са Аустријом.

Од изузетног је значаја остварена трговинска размена са Аустријом. За првих осам месеци ове године привреда града је остварила извоз у Аустрију у износу од 13 милиона евра, док је у истом периоду остварен увоз из Аустрије у износу од око 6,5 милиона евра, казао је градоначелник Никола Дашић. Крагујевац је интересантно место за инвестирање, имамо погодну инвестициону климу и трудићемо се да створимо знатно боље услове како бисмо били препознати на светском тржишту.

Амбасадор је изразио велико задовољство првом посетом граду Крагујевцу за који каже да је изузетно значајан у историји Србије. Имао сам веома добар састанак са новим градоначелником Крагујевца Николом Дашићем, разговарали смо о економској сарадњи коју Аустрија има са вашом земљом и овим делом Србије.

Аустрија је други највећи инвеститор у Србији, са више од 400 аустријских компанија које послују у Србији и обезбеђују посао за око 21.000 људи, истакао је амбасадор Аустрије Николаус Литероти. Аустријски инвеститори су веома задовољни условима које имају у вашој земљи, и верујем да ће се тај тренд наставити.

Амбасадор Аустрије у Србији Николаус Литероти и представници Уједињених нација за развој у Србији, посетили су и Универзитет у Крагујевцу, а потом и Центар за биоинжењеринг на Факултету инжењерских наука где су се упознали са тимом иноватора који су осмислили и раде на изради 3Д штампаног медицинског респиратора, решења које ће се даље развијати захваљујући финансијској подршци Амбасаде Аустрије у Србији.