На Богојављење, уз благослов Његовог преосвештенства епископа шумадијског Јована, а у организацији Епархије шумадијске и града Крагујевца, одржаће се традиционално пливање за Богојављенски крст на језеру у Шумарицама, са почетком у 12 часова. Тим поводом данас су у скупштинској сали извучена имена 33 пливача, који ће се у уторак, 19. јануара на верски празник, надметати за витешку титулу носиоца Богојављенског крста Шумадије.

Интересовање за учешће на верско – спортској манифестацији Пливање за Крст часни ове године је нешто веће, у односу на претходне. Пријављен је 101 кандидат међу којима има девојака али и малолетних лица, а најмлађа кандидаткиња која се пријавила је 2009. годиште. Данас су извучена имена 33 кандидата међу којима су две девојке и малолетна лица који ће моћи да се надмећу уз оверену писмену сагласност родитеља као и три резервна пливача, рекао је Бојан Павловић, директор Градске туристичке организације, истичући да припреме за одржавање манифестације теку по плану. Он је позвао грађане да витешко надметање ове године прате на програму РТК, директан пренос или уколико имају жељу да присуствују то и учине али уз поштовање епидемиолошких мера.

Пливачи одређени жребом обавезни су да обаве лекарски преглед у спортској медицини и донесу благослов парохијског свештеника, а уочи пливања за Богојављенски крст, присуствоваће литургији у храму Свете Петке коју ће служити свештенство Епархије шумадијске, каже протојереј Драган Башанац.

Победник такмичења ће понети витешку титулу носилац Богојављенског крста Шумадије, а за остале пливаче припремљени су пригодни поклони.