У присуству члана Градског већа за спорт Предрага Стевовића, свештенства Епархије шумадијске, представника ГТО Крагујевац и СПД Раднички, извучена су имена 33 пливача који ће на Богојављење, 19. јануара пливати на језеру у Шумарицама за традиционалну витешку титулу. Верско-спортска манифестација одржаће се уз поштовање противепидемијских мера.

Иако се за витешко надметање пријавило нешто мање од 90 пливача и ове године ће  традиционално њих 33 пливати за Крст часни, каже Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт. Због ниских температура и епидемијске ситуације немамо могућности да такмичење организујемо за већи број пливача с обзиром на тако велики број пријављених. Све надлежне службе урадиће свој део посла и на Богојављење, 19. јануара одржаће се традиционална манифестација на највишем могућем нивоу.

Организатори манифестације Пливања за крст част, Епархија шумадијска и град Крагујевац дају могућност и прилику свим православним хришћанима да наступају на витешком такмичењу које је израз чврсте вере у Бога, каже протојереј Драган Брашанац. Пливање за крст часни је, на неки начин, празнично прослављање Богојављења, теофанија на јединствен начин у виду Свете Тројице на реци Јордану. Манифестација не представља проверу способности већ духовни изазов, племенити витешки акт и чврсто становиште да смо хришћани а на том становишту се заснива љубав према Богу и према ближњем, објаснио је свештеник.

Манифестација, ове године 18. по реду, почеће светом литургијом у цркви Свете Петке а у 12 сати у шумаричком језеру почеће духовно надметање богојављенског пливања.