Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је Јавни позив за избор стратешког партнера на реализацији Пројекта изградње северне обилазнице око Крагујевца.

Основне обавезе стратешког партнера су: израда техничке документације што подразумева Пројекат за грађевинску дозволу, Пројекат за извођење и Пројекат изведеног објeкта као и извођење радова на изградњи северне обилазнице око Крагујевца.

Право учешћа на Јавном позиву имају домаћа или страна правна лица односно конзорцијум домаћих и/или страних правних лица. Минимални уговорни рок за завршетак изградње и свих уговорних обавеза је 18 месеци, а максималан је 36 месеци.

Траса будућег државног коридора је од великог значаја за путну мрежу Републике Србије. Севернa обилазницa око Крагујевца планира се као саобраћајница дужине око 22,2 km, која пролази кроз насеља: Цветојевац, Нови Милановац, Опорница, Поскурице, Дивостин. Северна обилазница планираном трасом повезује најзначајније улазно излазне правце: државне путеве Баточина – Крагујевац – Краљево, Крагујевац – Топола,  Крагујевац -Горњи Милановац и излазни крак државног пута Баточина – Крагујевац -Краљево, према Краљеву и Чачку.

Северна обилазница око Крагујевца је пројекат од националног значаја, подсетио је градоначелник Никола Дашић и додао да ће након њене изградње,  улице у граду бити растерећене транзитног саобраћаја. Поред тога, стратешки ширимо Крагујевац и инвеститорима шаљемо јасан сигнал да овде вреди улагати, јер ће дуж трасе Северене обилазнице бити омогућено формирање нове индустријске зоне која ће се простирати на површини од 200 хектара. Драго ми је да се за неке од великих пројеката који ће бити реализовани у Крагујевцу, а међу којима је и Северна обилазница, завршава та најдужа, прва фаза која се односи на сређивање имовине, документације и осталих процедура неопходних за почетак радова.

С обзиром на то да се сада већ налазимо у фази када се у наредних неколико месеци може очекивати почетак радова, честитам свим грађанима Крагујевца. Нека нам је са срећом, поручио је градоначелник Дашић и подсетио да је северна обилазница уједно и зелени пројекат јер ће смањити емисију издувних гасова у центру града. Два коловоза са по две траке, без семафора, дефинишу је као брзу саобраћајницу првог реда а пројектована брзина је 100 км на сат без заустављања.

Пријаве се подносе Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Радна група Владе оцењује пријаве, након чега Влада Србије на основу извештаја доноси одлуку и закључује уговор.

https://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti/javni-poziv-za-izbor-strateshkog-partnera-na-realizaciji-projekta-izgradnje-severne