У оквиру традиционалне акције добровољног давања крви која се ове године одржава седми пут, у култном месту окупљања Крагујевчана „Библиотеци код Милутина“ данас је организована и вакцинација док је један пункт био резервисан и за прикупљање помоћи за лечење малог Гаврила.

Овогодишња акција је мало другачија јер годину дана смо у страху од живота и смрти. Ми који смо се вакцинисали, каже Љубинка Рашковић, власница „Библиотеке код Милутина“ увидели смо да је једини начин да почнемо нормално да функционишемо и живимо – вакцинација и зато смо хтели да помогнемо и нама и другима. Интересовање је велико и за нас је, због тога, данас диван дан у коме Крагујевац још једном показује да има велико срце, казала је Рашковић и изразила очекивање да ће у њеном објекту врло брзо моћи поново да организује венчања и друга весеља уз музику.

Јединствену акцију вакцинације и добровољног давалаштва крви посетио је и градоначелник Крагујевца Никола Дашић и том приликом изразио захвалност свим угледним и познатим крагујевачким личностима што су се укључили у промотивне активности масовне имунизације. Спортисти, уметници, Арсенал фест и многи други угледни Крагујвчани подржали су промоцију вакцинације а данас и „Библиотека код Милутина“. Уз окретање вола на ражњу што је карактеристично за наше данашње домаћине и акцију давања крви, ово је начин да уз једну добру атмосферу анимирамо што више људи за вакцинацију како би што пре изашли из короне, стекли имунитет и вратили се својим редовним активностима. Хуманост је у генетском коду Шумадинаца и задовољство је што је велики одзив грађана, због чега се надам да ћемо сакупити довољно јединица крви а у исто време промовисати имунизацију, поручио је Дашић.

У пратњи градоначелника Крагујевца били су његов помоћник Александар Милошевић, директор Дома здравља др Василије Антић и чланица Градског већа др Гордана Дамњановић која је подсeтила да је за колективни имунитет Крагујевцу потребно барем 70000 имунизованих. До сада је једну дозу вакцине примило 57000 људи, а од тог броја 48000 је примило обе дозе. Са 25000 људи који су прележали корона вирус и додатним ангажовањем на вакцинацији, она је изразила наду да ћемо до краја јуна успети да остваримо дуго жељени сан – колективни имунитет.

Иначе, у хали „Гордана Гоца Богојевић“ паралелно се одвијају заказана и незаказана имунизација, а екипе Дома здравља настављају вакцинацију на терену по селима и предузећима.