Књажевско – српски театар после 15 година поново је домаћин Фестивала професионалних позоришта Србије ове године под слоганом ’’Јоаким у својој кући’’. Фестивал је почео представом ’’На рубу памети – Једне пијане новембарске ноћи 1918’’ по мотивима дела Мирослава Крлеже у режији Марка Мисираче. Шекспировим стиховима ’’Свет је позорница’’, селектор Зоран Карајић прогласио је отвореним овогодишњи фестивал.

Од 58 фестивала сапутник сам на педесетак и почаствован сам што сам ове године у улози селектора, рекао је глумац Зоран Карајић. Желео сам да сагледам место на коме се сада налази наше позориште у унутрашњости. Цео свој живот сам посветио томе да докажем и покажем да позориште у унутрашњости може да ствара велику уметност. То сам и доживео. Позориште у унутрашњости Србије је признато и на нивоу је стварања представа у престоници. Видео сам да квалитет предства не трпи што значи да је позориште неуништиво.

На Фестивалу Јоаким Вујић одиграно је 697 представа које видело више од сто хиљада гледалаца, а додељено 714 појединичаних и колективних фестивалских награда. У такмичарском програму 58. Фестивала одлуком овогодишњег селектора представиће се седам ансамбала, а осму представу ’’Свињски отац’’ у режији Хаџи Немање Јовановића, глумци Народног позоришта из Ужица извешће у част награђених.

Фестивал је начин да прикажемо публици шта су професионална позоришта Србије урадила на најбољи могући начин, а оно што желим да истакнем на понос је да је само две године од добијања аутономије од Османлијског царства баш у Крагујевцу покренуто институционално позориште, рекао је Спасоје Ж. Миловановић, председник Заједнице професионалних позоришта Србије. То је 187. година постојања крагујевачког театра, 161 година позоришног живота у Ужицу, 154 година постојања Народног позоришта у Београду и Српском народном позоришту, 135 година постојања Народног позоришта у Нишу. То су докази да је позориште сапутник државе Србије као и сваке друге државе у конституисању њене националне грађанске па и државотворне свести, а Фестивал професионалних позоришта Србије Јоаким Вујић је доказ цивилизацијског напретка овог друштва, казао је Ж. Миловановић и захвалио се Министарству културе и информисања Владе РС на несебичној подршци и граду Крагујевцу који је препознао значај овог фестивала и вратио га у његову прапостојбину.

Част је да Књажевско-српски театар буде домаћин 58. Фестивала професионалних позоришта Србије који носи име оца српског театра у години када обележавамо 250 година од његовог рођења. Из Крагујевца је 1965. године покренута иницијатива за оснивање фестивала чији смо данас домаћин. Крагујевачкој позоришној публици представиће се 7 представа а осма ће бити изведена у част награђених. Публика ће имати прилике да доживи фестивал у пуном капацитету, јер ће поред представа бити одржана предавања, радионице, изложбе, рекао је директор Књажевско-српског театра Младен Кнежевић.

Представе 58. Фестивала ће бити сваке вечери од 20 сати на сцени Књажевско – српског театра до 14. маја.