Међународни позоришни фестивал Јоакимфест, 16. по реду биће одржан у Књажевско – српском театру од 7. до 15. октобра. Селекторка овогодишњег фестивала је Бранислава Илић, драматрушкиња и драмска списатељица, саопштено је данас из КСТ – а.

Као неко ко сматра да функција позоришних фестивала није и не може бити искључиво у позоришној компетативности, вредновању и наградама, већ у много ширем деловању на заједницу и друштво, отварање дијалога на позоришне али и многе друге теме, као и увођење људи из различитих друштвених области и активније укључивање публике у тај дијалог, видим као пут успостављања значајнијег односа, размене искустава и мишљења о сврси, улози, па и о моћи позоришта данас, каже Бранислава Илић.

Селекција ће бити објављена од 1. до 5. јула, тако да је о тематизацији селекције преурањено говорити јер се велики број премијера тек очекује у наредним месецима. У сваком случају селекција овогодишњег фестивала ће испратити продукцију представа које су реализоване у периоду трајања пандемије са завршетком сезоне у јуну ове године, што већ само по себи покреће многа питања и могуће значајне разговоре на фестивалу у октобру.

Са потпуном свешћу о томе да је свако планирање у околностима пандемије несигуран и неизвестан посао, верујем да смо ипак у претходном периоду много тога научили о животу с вирусом, између осталог и то како и колико позориште може и мора бити прилагодљиво. Без културе нема будућности а наш посао је да позориште и фестивале прилагодимо новонасталим околностима.

ЈОАКИМФЕСТ као фестивал који управо у таквим околностима отвара шири друштвени дијалог, могао би постати добар пример таквог прилагођења, каже селекторка Бранислава Илић.