Град Крагујевац ће, једногласно су одлучили одборници Скупштине града на данашњој седници, финансирати два покушаја биомедицински потпомогнуте оплодње за жене од 43 до 45 година, по једном покушају у износу до 250.000 динара.

Без обзира да ли су искористиле ову помоћ о трошку државе или не, ова одлука се односи и на оне жене у овој старосној доби које су једно дете већ добиле у поступку биомедицинске оплодње или природним путем.

Републички фонд за здравствено осигурање је донео мере којима се проширује пронаталитетна политика, а то је да жене до 43. године живота имају право на неограничени број покушаја биомедицински потпомогнуте оплодње и три криоембриотрансфера. Женама изнад 43 до 45 године живота подршку кроз ову одлуку даје град Крагујевац са два покушаја биомедицински потпомогнуте оплодње до 250.000 динара по једном покушају, без обзира на то да ли су претходно искористиле ову помоћ о трошку државе или не, казала је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Измена правилника Републичког фонда за здравствено осигурање уводи се додатна пронаталитетна подршка женама које су једно дете добиле у поступку биомедицински потпомогнуте оплодње. Град Крагујевац и овде, након помоћи коју Република обезбеђује, а то су два покушаја за ове жене и један криоембриотрансфер, такође, ће финансирати два покушаја након испуњених услова које прописује РФЗО. Новина којом се посебно као град поносимо је за оне жене које су природним путем добиле прво дете, град Крагујевац, такође, ће пружити финансијску подршку са два поступка биомедицински потпомогнуте оплодње”, рекла је Дамњановић.

Средства за измену и допуну Одлуке о остваривању права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу, планирана су ребалансом буџета за 2020. и предвиђена буџетом за 2021. годину. Иначе захваљујући овој врсти подршке, Крагујевац је од 2015. године од када је реализује добио 11 нових суграђана.

Одборници градског парламента се у склопу Програма економских мера подршке привреди града Крагујевца изгласали данас предлоге измена и допуна одлука о локалним комуналним таксама и накнадама за коришћење јавних површина на територији града Крагујевца а које а односе на угоститеље. Због немогућности обављања регистроване делатности у време ванредног стања, за власнике ноћних барова и дискотека утврђује се олакшица, односно умањење локалне комуналне таксе за истицање фирме за 99 посто, у периоду од 15. марта, а најкасније до 31. децембра 2020.године. Правним лицима и предузетницима који су обављали угоститељску делатност и користили јавну површину за постављање привремених објеката – башти у периоду ванредног стања и ванредне ситуације (а најкасније до 1. новембра 2020.године), решењем утврђена висина накнаде за коришћење простора на јавној површини, усвојеном одлуком биће умањена приликом обрачуна задужења за 2020. годину, у складу са предвиђеним олакшицама.

У оквиру разматрања Информације о мерама техничке заштите на непокретним културним добрима у Просторно културно – историјској целини Старо градско језгро, градоначелник Никола Дашић је рекао да се већ дуги низ година провлачи да је Крагујевац урбанистички ојађен а имамо све капацитете да то тако не буде, тако да нам предстоји борба да сачувамо оно што се да сачувати. У овом тренутку можемо да предузмемо све формално правне кораке и добили смо сагласност министарства да се старамо о фасадама које су под заштитом тако да очекујем, казао је Дашић да почетком наредне грађевинске сезоне уђемо у умивање градских фасада. Најпре фасада које се налазе лево и десно од штафете и улицом узбрдо ка цркви, а надам се да ћемо временом успети да реновирамо и све заштићене фасаде како би наш Крагујевац био умивен и леп, поручио је градоначелник Дашић.

У циљу заштите свог историјског и културног добра у граду градоначелник је наложио Градском јавном правобраниоцу да поднесе кривичну пријаву против Н.Н лица за обрушавање дела зида на Градским тржницама. Немамо разлога да било кога кријемо уколико се утврди нечија објективна одговорност, а то остаје надлежним органима да утврде. Он је изразио наду и да ће недавно изгорела кућа Илије Коловића бити пренета у власништво како би град могао да се стара о њој. Иако се писало о томе да неко жели да гради на том простору, овом приликом вас обавештавам казао је градоначелник Дашић да се неће градити и да се трудимо да је преузмемо у своје власништво како би објекат вратили у првобитно стање и за њега пронашли одговарајућу функцију, поручио је.

Одборници су се на другој редовној седници Скупштине града сагласили да се приступи изради Програма развоја спорта у граду Крагујевцу, што ће бити истакао је Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт, први званични документ који ће стратешки да определи мисију и циљеве спорта у граду Крагујевцу до 2024. године. Примарни задатак биће да ускладимо жеље и могућности у следеће три године и систематизујемо оно што имамо и оно што тек треба да направимо. Програм ће обухватити школски спорт, врхунски спорт и спорт за све, а град Крагујевац ће посебан акценат ставити на спортску инфраструктуру, појаснио је Стевовић.

Одборници су на данашњој седници донели одлуку о приступању покретања поступка за реализацију јавно приватног партнерства за обављање услуга транспорта путника у градском и приградском превозу на територији града Крагујевца, чиме су створени услови за израду елабората.