Крагујевац ће и ове године бити домаћин Каравана игре који се од 2017. године у организацији Националне фондације за уметничку игру и Београдског фестивала игре, одржава уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна, швајцарске Владе и ондашњег Министарства државне управе и локалне самоуправе.

У оквиру представљања програма и активности Каравана, балетски уметници и педагози Националне фондације за уметничку игру одржали су часове плеса у крагујевачким основним школама. Тим поводом за Ају Јунг, директорку Националне фондације,председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и члан Градског већа за културу, Миљан Бјелетић, организовали су пријем.

Добродошлицу у прву престоницу модерне Србије, у град богатог културног и историјског наслеђа, балетској уметници и оснивачу Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру, пожелео је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић. Он је рекао да је Крагујевац град који улаже у културу и то не само у смислу одржавања културних садржаја већ и у инфраструктуру, у смислу нових објеката установа културе, те да је намера да у се наредном периоду уз подршку Министарства културе реконструише Дворана Шумадија која би могла да угости богате балетске, оперске и друге уметничке ансамбле.

И поред  богатог културног живота, посебно задовољство је што ће и ове године Крагујевац угостити Караван игре и у оквиру могућности пружити подршку реализацији пројекта. Са претходног Каравана остали су позитивни утисци и лепе успомене јер се ради о квалитетном програму, интересантном и благотворном за младе генерације којима треба да се усађују праве вредности, рекао је на пријему председник Скупштине града,Петрашиновић.

Ово је веома сложена година и веома је компликовано организовати било каква дешавања у смислу културе и сцене, али смо доказали да, уколико има добре иницијативе, воље, труда и рада, могу да се, упркос пандемији, догоде чак и међународни фестивали попут Београдског фестивала игре који се догодио у септембру, каже Аја Јунг, директорка Националне фондације и Фестивала.

Са Караваном игре настављамо захваљујући фондацији Арт Ментор из Луцерна и швајцарској влади и ондашњем министарству које јепомогло да пројекат до данас обиђе готово 30 градова Србије и различитим програмима едукује младе о савременој игри и балету. Поред тога, програмом су предвиђене филмске пројекције, изложбе уметничке фотографије, предавања али и игра на сцени, класичан балет, балетске варијације као и нове форме попут хип хопа и брејк денса, рекла је Аја, захваљујући се граду Крагујевцу који је поново отворио врата Каравану и омогућио директан сусрет балетских педагога и уметника и заинтересоване деце и родитеља али и најшире публике свих генерација.

Овакви догађаји у данашње време и под оваквим околностима буде наду у културни живот и његов развој. Овај сегмент уметничког стваралаштва није у значајној мери заступљен на нашој културној сцени и има доста простора да се уметничка игра развија. Треба искористити све капацитете које имамо, јер су такви догађаји увек празник  за наш град, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Ово није наш први сусрет, подсетио је Бјелетић, током претходне организације овог фестивала договорили смо даљу сарадњу која се ево, на обострано задовољство, наставља. Циљ је да нам се пренесу драгоцена знања и искуства, а сигурно је да Аја Јунг има тих капацитета и на крају би све требало да резултира нечим новим, а то је, поред осталог и стварање сасвим нове публике у Крагујевцу.