Градоначелник Крагујевца Никола Дашић као представник Послодавца, у присуству Сање Туцаковић чланице Градског већа за локалну самоуправу, потписао је са представницима три репрезентативна синдиката Колективни уговор за запослене у органима и службама града Крагујевца.

Као сваки обичан грађанин нисам у потпуности задовољан радом Градске управе, казао је Никола Дашић и додао да иако је као градоначелник свестан да постоје појединци који улажу максималне напоре да Крагујевац као велики град нормално функционише, сматрам да увек може боље. Овим колективним уговором смо пронашли могућност да не само финансијски, већ и на друге начине, помогнемо запослене који дефинитивно раде за дупло мање плате него у другим јавним предузећима. Нажалост, висина њихових примања је одређена законом. Поред тога и закон о буџету задњих пар година спречава нас да помажемо кроз исплату солидарне помоћи, али се трудимо на све друге могуће начине да изађемо запосленима у сусрет, истакао је градоначелник Никола Дашић. Свесни смо тога колико је тешко са платом од 36 000 динара, колико има у просеку запослени са средњом стручном спремом, у данашње време спојити крај са крајем. Зато је наша воља од самог почетка и била да пробамо да нађемо начин да помогнемо запосленима.

Иако су преговори трајали мало дуже него што је то уобичајено, руководство града је показало разумевање, сматра Далибор Петрић главни повереник Синдиката Независност, па су на крају преговори завршени повољно, по запослене.

Према речима Богдана Ћалића председника Самосталних синдиката градских управа, стручних служби и органа града, установљена је нова категорија солидарне помоћи за очување радне способности запослених у условима епидемије и последица које са собом носи корона вирус. Поред тога, новина су и јубиларне награде за запослене за пет, 15 и 25 година радног стажа.

Најважније је то што Колективни уговор даје више права и боље услове рада за запослене у односу на претходни, истакао је Новица Петровић потпредседник Асоцијације слободних и независних синдиката. Што се тиче висине плата које се одрђују на републичком нивоу, Петровић је казао да су путем синдикалне централе покренули захтев за њихово повећање. Чекамо формирање нове Владе, а представници града и градоначелник су расположени да подрже иницијативу синдиката да се средњој, вишој па и високој стручној спреми повећа коефицијент односно основица.