У оквиру обележавања Дана победе, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије – професори, бивши и садашњи ученици, сарадници и пријатељи Музичке школе „др Милоје Милојевић“ приредили су традиционaлни концерт „У славу хероја“.

Град Крагујевац је град страдалник, град који је поднео многе жртве за слободу у свим ратовима који су задесили наше поднебље од Првог преко Другог светског рата, до ратова у бившој Југославији 90 – тих година и на крају НАТО агресије 99. године, рекао је Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града, захваљујући се свима који су узели учешће у тој манифестацији.

Наша је дужност и обавеза да негујемо културу сећања на све људе који су нам даровали слободу. Да није било славне и херојске руске Црвене армије пола Европе не би било ослобођено. Свет би можда и дан данас живео у фашизму. Морамо вечно да се сећамо тих хероја који су положили своје животе бранећи нашу земљу и ослобађајући Европу, да се сећамо наших ослободилачких покрета који су заједно ратовали са њима и борили се за слободу. Јер да није било њих и њихове херојске жртве ми данас не би живели у слободној Европи. Зато 9. маја славимо Дан победе и Дан Европе. Да није било Дана победе не би било ни Дана Европе. Ова два празника су битна, сећање на хероје мора вечно да живи и зато слава херојима и хвала за све што су учинили за наш народ, поручио је Петрашиновић.

Концерт одржавамо сваке године, већ неколико година уназад, рекла је Татјана Милован професор соло певања у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“. И ове године концерт је организован захваљујући колегама, садашњим и бившим ученицима Музичке школе, сарадницима и пријатељима школе.

Ове године, према речима Татјане Милован, посебно се размишљало о репертоару и трудили смо се да бирамо песме које су више везане за емоције жена, сестара и мајки које испраћају своје војнике. Акценат је био на емоцијама, јер смо желели да избегнемо песме са ратним дешавањима.