Поводом Међународног дана породице град Крагујевац, у сарадњи са предшколским установама „Ђурђевдан“ и „Нада Наумовић“, Центром за социјални рад Солидарност, Центром за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ и Домом здравља, организовао је конференцију „Заједница за децу и породицу“. Конференција је окупила сараднике на програму подршке родитељству и раном развоју, као и представнике родитеља деце из Крагујевца.

О унапређеним стратегијама, мерама и праксама подршке родитељству утврђеним захваљујући пројекту „Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству“, који град Крагујевац спроводи у сарадњи са СКГО и УНИЦЕФ – ом, говорила је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Ова тема је препозната, постоји Међусекторско радно тело, а подржани смо и са највишег националног нивоа. Кроз овај програм повезујемо институције, стварамо локалне стратешке документе и уз снажну финансијску подршку из биџета града пружамо подршку у најранијој фази родитељима и старатељима. Породица је основна ћелија друштва и мора бити оснажена.

Град Крагујевац је према речима Николе Рибарића начелника Градске управе за друштвене делатности препознат као пример добре праксе и зато је изабран да буде домаћин ове конференције. Крагујевац издваја око 12 посто из буџета Града за област образовања и социјалне заштите. Средства су намењена младима, раном развоју и подстицајном родитељству у најранијој фази. Поред Крагујевца, корсници пројекта су Палилула – Београд, Нови Сад, Бор, Врање и Нови Пазар, а сада је изабрано још 28 локалних самоуправа које ће у наредне две године да размењују искуства са локалним самоуправама које су прошле обуку, што ће омогућити да се добре праксе – изградња интегрисаних политика и буџета обликованих према потребама раног развоја деце, шире Републиком Србијом.

Идеја је да читава Србије, буде обухваћена тим пројектом који је део међународних које се овде имплементирају, поручила је Проф. др Славица Ђукић Дејановић председница УО Програма Подстицајно родитељство и саветница премијерке Србије за Одрживе циљеве развоја. Ми смо до сада преко 300 стручних лица научили како да буду едукатори едукатора, а нашим активностима обухваћено је преко 60 000 породица и желимо да модел из Крагујевца заживи у целој Србији.

У раду конференције учестовала је и Јоси Ечевери Буркхарт заменица директорке УНИЦЕФ – а у Србији. Она је истакла значај институционалне подршке родитељима са малом децом, јер брига о раном развоју деце полази од оснаживања родитеља. Програм подстицајног родитељства односи се на децу у првих 1000 дана њиховог живота, а шире у првих шест година. То је најважнији период у њиховом животу. Такође, окружење у којем будућа мајка живи утиче на развој, добробит и здравље детета током читавог живота. То је предуслов за добро здравље у адолесценцији и у одраслом узрасту. Родитељство је изазован задатак, а да би родитељи и старатељи могли да изађу у сусрет потребама деце непоходно је да имају међусекторску подршку професионалаца и стручњака од првог дана, нарочито код деце са потешкоћама и сметњама у развоју.

Међународни дан породице је прилика да са највишег нивоа пошаљемо јасну и снажну поруку да је породица и брига о породици наш најважнији задатак, рекла је Милка Миловановић Минић државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографији. Имајући у виду демографску слику Србије и опадајући тренд рађања како код нас тако и у региону, па и целој Европи, сада је више него икада важно да све ресурсе у заједници удружимо како бисмо допринели заустављању демографског пада и како бисмо осигурали демографску отпорност. Зато је важно да породица буде у фокусу свих наших заједничких активности, поручила је Милка Миловановић Минић.