Јавни конкурс за избор дела у области издаваштва Установе културе “Кораци” у 2023. години биће расписан у петак, 27. јануара – најављено је на данашњој конференцији за новинаре која је одржана у просторијама еКГ Инфо Дата.

На овај начин промовишемо не само културну сцену града Крагујевца и наше ауторе већ и културну сцену града на културној мапи наше земље, истакао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Имамо могућност да промовишемо нова достигнућа и да градимо традицију. Сведочимо чињеници да традиција као вредност не може да се преноси с колена на колено тек тако, већ да за њу треба да се боримо. Сходно потребама нашег друштва, а позивајући се на историјске чињенице, као што су прве српске новине (Новине србске) и Књажеско-србска књигопечатња, ми треба да се определимо шта је то што чини и наставља да гради нашу традицију. Имајући у виду релевантност комисије, сматрамо да и ове године можемо да добијемо дела која ћемо моћи да промовишемо и у другим срединама што проистиче и из споразума о сарадњи са Службеним гласником и Удружењем књижевника Србије. Ти споразуми дају већу могућност да се и књижевна дела која ћемо изабрати, али и наше установе културе значајније позиционирају на културној мапи Србије, рекао је Бјелетић.

Ово је већ пета година како традиционално и симболично 27. јануара, на Савиндан, објављујемо конкурс за избор дела у области издаваштва рекла је Мирјана Миленковић, в.д. директора Установе културе “Кораци“. Очекивања установе културе „Кораци“ су да имамо једну активну издавачку годину и да наша дела пронађу пут до читалачке публике. Очекујемо да се овде изнедре квалитетна дела која ћемо активно промовисати на сајамским манифестацијама, као и у сарадњи са установама културе из других градова где ће наши аутори гостовати.

Иначе, детаљније информације о  Јавном конкурсу за избор дела у области издаваштва Установе културе “Кораци”се могу наћи на сајту ustanovakoracikg.rs као и нa сајту kulturakg.com (одељак “Календар”- сва дешавања). Конкурс можете наћи на https://ustanovakoracikg.rs/konkursi/.

Конкурс ће бити отворен до 28. фебруара, а расписује се ради финансирања, односно суфинансирања дела из области издаваштва.

Један од чланова овогодишње комисије за избор дела, писац, редовни професор Филолошког факултета у Скопљу и дописни члану МАНУ, проф. др Венко Андоновски истакао је да Крагујевац има изузетно талентоване писце и да очекује квалитетне рукописе, као и избалансираност између традициционалних вредности и универзалних порука. Поред Андоновског, комисију чине и професори књижевности др Владимир Б. Перић и др Татјана Јовановић.