Конкурс за кратки програм обуке у оквиру пројекта “Квалитетним кадром до квалитетног софтвера”, Универзитет у Крагујевцу ће отворити почетком јула, а моћи ће да аплицирају млади који су завршили средње образовање, активни и дипломирани студенти крагујевачких факултета и млади до 30 година, саопштено је на конференцији за новинаре.

Реч је о пројекту за који је Град Крагујевац од Министарства омладине и спорта добио 2,8 милиона динара, а реализоваће партнерски са Универзитетом уз подршку Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа, ИКТ Кластера централне Србије и еКГ ИнфоДата Крагујевац.

Захваљујући се на партнерству и подршци Универзитету и институцијама, Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом је рекао да је реч о обуци која ће младима омогућити да стекну знања и помоћи у будућем запослењу. Према неким подацима, увидели смо да је велика је потражња за профилом тестер софтвера и сигуран сам да ће обука бити добра одступница. Надам се да ћемо и убудуће наставити са квалитетним ИТ пројектима јер у томе имамо поузданог партнера, а у циљу унапређења запошљивости и запослености младих развијењем услуга и механизама кроз међусекторску сарадњу.

Процена је да на тржишту централне Србије и Крагујевца недостаје преко три стотине софтер тестера а у целој Србији преко две хиљаде. Тестирање софтвера је дисциплина која захтева основно знање и уско стручне ствари а овде се ради се о интензивном тромесечном курсу усклађеном са потребама тржишта, објаснио је проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу. Ректор Филиповић је истакао да велики број компанија које долазе у Србију траже ове профиле којих нема на програмима факултета и зато је потребно спровести на овај начин. Ово је само почетак велике акције запошљавања младих, поручио је проф. др Ненад Филиповић.

Конкурс у оквиру пројекта “Квалитетним кадром до квалитетног софтвера”, Универзитет у Крагујевцу ће отворити након завршетка пријаве на студијске програме Универзитета, почетком јула и моћи ће да аплицирају млади који су завршили средње образовање, активни и дипломирани студенти крагујевачких факултета и млади до 30 година.

Током августа обавиће се селекција кандидата а у другој половини, 20 младих ће отпочети тромесечну обуку. Завршетак обуке планиран је за крај новембра и полазници ће добити сертификате о завршеној обуци за тестирање софтвера. Поред теоријског дела, у оквиру обуке млади ће имати двомесечну плаћену праксу.

Линк за пријаве биће објављен на сајту Универзитета, званичног сајта града и Канцеларије за младе.