Град Крагујевац и општине Аранђеловац, Кнић и Рековац потписали су данас Споразум о заинтересованости за успостављање сарадње у циљу утврђивања заједничког интереса за обављање комуналне делатности – управљања отпадом.

Споразум су потписали председници општина Аранђеловац – Бојан Радовић, Кнић – Срећко Илић и Рековац – Александар Ђорђевић а у име града Крагујевца који је и координатор активности, градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Велико је задовољство што започињемо један пут који ће да траје и за који је неопходан почетни корак. Данашњим потписивањем Споразума, започели смо путовање на припреми свега што је неопходно за рад на новој Регионалној депонији са спалионицом смећа, казао је градоначелник Дашић, изразивши захвалност председницима општина на партнерству. После потписивања споразума, следи нам израда студије изводљивости и још низ других корака које морамо да предузмемо. Дугујемо захвалност Влади и председнику Републике Србије који је својим конктактима успео да обезбеди финансирање оваквих пројеката у целој Србији јер коначно стављајући екологију испред свега, постајемо држава која се бави светским темама. За Крагујевац је такође веома битно што изградња нове депоније на подручју Витлишта подразумева рекултивацију и санацију постојеће депоније у Јовановцу и бићемо један од првих градова у држави који ће проблем управљања отпадом решавати на начин како то чине и најразвијеније државе света, поручио је Дашић.

Задовољство што су део пројекта којим ће се поред осталог решавати проблем загађења животне средине изразли су председници општина Аранђеловац, Кнић и Рековац и том приликом захвалили градоначелнику Крагујевца на иницијативи и држави на средствима које ће издвојити.

Имајући у виду велику површину, мали број становника који се у највећој мери бави пољопривредом и мали буџет, проблем управљања отпадом општина Кнић не би могла да реши без помоћи државе и партнерске сарадње, казао је председник општине Кнић, Срећко Илић. На територији општине Кнић је и Гружанско језеро из кога се Крагујевац снабдева пијаћом водом због чега је овај Споразум веома значајан за нас, а како би били спремни да депонију која ће се изградити максимално користимо, успели смо, казао је Илић, да наш комунални сектор издигнемо и повећамо обухват одвожења смећа.

Аранђеловац претендује да буде модерна туристичка дестинација и због тога су одлагање отпада и очување заштите животне средине приоритети, казао је председник општине Бојан Радовић. Депонија у Аранђеловцу је оптерећена и све је мање простора за различите структуре отпада због чега је спалионица најбоље могуће решење када је у питању заштита животне средине, оценио је Радовић, подсетивши да се у овој општини захваљујући Влади  РС реализује и пројекат изградње, реконкструкције и доградње фабрика за прераду отпадних вода.

Иако општина Рековац припада Поморављу, ми се наслањамо на град Крагујевац и са њим имамо велику и добру сарадњу, казао је председник општине Александар Ђорђевић. Раније се није улагало у заштиту животне средине као сада и зато нам је драго што смо део пројекта. Имајући у виду да општина Рековац има скромна буџетска средства и да свој развој заснива на пољопривреди и туризму, са чистијом животном средином имаћемо све предуслове да будемо пример зелене општине у Србији, чему ће допринети и изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода коje su у току, поручио је Ђорђевић.