Ради унапређења својих услуга ЈКП Шумадија Крагујевац набавило је рецикломат – паметну машину за прикупљање и сортирање амбалажног отпада. Рецикломат, први у Србији овог типа, различите врсте отпада, пластичне флаше, лименке и стаклену амбалажу поред разврставања и сладиштења, вреднује, и новчани износ предате амбалаже учитава на песонализоване и неперсонализоване еКГ картице.

ЈКП Шумадија Крагујевац, технолошки партнер APEX Solution Technology и друштвено одговорна компанија Глобалтел доо, као спонзор, прикључили су се светском тренду рециклаже амбалажног отпада у циљу унапређења и подизања свести грађана о рециклирању али и очувању животне средине, рекао је Андреја Илић, извршни директор Сектора услуга ЈКП Шумадија. Поред тога, Смарт сити еКГ картица, захваљујући партнерима на овом пројекту, добила је још једну функцију. Грађани који рециклирају амбалажу као награду добијају допуњене персоналозоване и неперсонализоване еКг картице за вредност рециклираних сировина. Крагујевац је један од првих градова у региону који субвенционише еколошки свесне појединце јер чувају животну средину, рекао је Илић и подсетио да су, на више локација у граду, постављене посуде за примарну селекцију отпада а недавно један део града је снабдевен кућним кантама за рециклажу.

Постављањем машине грађани активно учествују у развоју и унапређењу комуналних услуга. Бенефите оваквог начина рециклаже имају не само корисници јавног превоза на територији града већ и корисници телекомуникационих услуга.

Глобалтел доо као друштвено одговорна компанија препознала је позитивне ефекте оваквог начина сакупљања и разврставања амбалажног отпада па је Крагујевчанима омогућила и бонус од 3 гигабајта мобилног 4Г интернета за успешно повезивање еКГ картице и Глобалтел мобилног броја позивом на *340* број еКГ картице #. Уз потврду да је успешно повезан Глобалтел и еКГ картице стижу 3 гигабајта мобилног интернета. Сваки следећи динар еКГ допуне од рециклаже аутоматски доноси нових 10 мегабајта интернета а на 100 РСД један гигабајт, објаснио је Александар Станков, директор компаније Глобалтел, мобилног оператера нове генерације.

Рецикломат је постављан у ул. Краља Петра I бр. 22 поред улаза у просторије ЈКП Шумадија Крагујевац.