Душан Алексић, члан Градског већа за образовање и Борис Ковачевић, помоћник градоначелника за међународну сарадњу, организовали су пријем за ученике и наставнике из Летоније, Португалије, Италије и Турске који заједно са Средњом стручном школом реализују Пројекат Common Culture for Europe у оквиру активности  Let’s Live our Heritage ЕРАЗМУС.

Члан градског већа за образовање Душан Алексић присутне је поздравио речима да Крагујевац има веома богато културно-историјско наслеђе, као и да руководство Града велику пажњу посвећује образовању.

Град Крагујевац је центар образовања за Централну Србију и у њему се налази 25 основних, 11 средњих школа и две предшколске установе. У нашем граду је основана прва српска гимназија, Прва крагујевачка гимназија, као и Лицеј – прва високошколска установа у Србији у 19. веку, када је Крагујевац био престоница Србије. Крагујевац је велики универзитетски центар у оквиру којег имамо 12 факултета у самом граду и у још пет градова, које похађа око 18 000 студената. Према речима члана Градског већа за образовање, руководство Града се труди да обнови школе и изгради нове, да прошири број места у вртићима и даје снажну потпору Универзитету. Сматрамо да је квалитетно образовање изузетно важан предуслов за просперитет нашег града и да непосредно утиче на прилив нових инвестиција, развој здравства, индустрије, а самим тим и на отварање нових радних места. Посебно смо поносни на вашег домаћина, Средњу стручну школу, која је лидер у дуалном образовању у Србији и која школује кадар за развој наше индустрије, закључио је Алексић.

Град много улаже у образовање младих и развој њихових потенцијала, а када је у питању међународна сарадња, ми имамо многе градове пријатеље са којима размењујемо посете, казао је Борис Ковачевић, помоћник градоначелника за међународну сарадњу. Ученици средњих и основних школа путују у Сирен у Француској, Питешти у Румунији и друге градове и ми врло радо дочекујемо њихове ученике. Самим тим се трудимо да се Крагујевчани мултикултуролошки уздижу како бисмо направили бољи свет, јер ови млади, образовани људи представљају нашу будућност. Крагујевац је град племенитих људи пријатељски расположених према онима који нам долазе у посету. Верујем да ће пријатељства које ћете овде стећи дуго трајати, поручио је Ковачевић.

Ученици из Летоније, Португалије, Италије и Турске су исказали захвалност на указаној добродошлици. Прелепа вам је земља, а људи су веома занимљиви и љубазни. Ово је дивно и незаборавно искуство за нас младе који смо вам дошли у посету.