Организатор Конференције „EU – Western Balkans: Smart cities economic forum“ у Прагу је Влада ЧР која председава саветом ЕУ, Министарство спољних послова ЧР и Министарство индустрије и трговине ЧР.

Главне теме конференције су биле: економска повезаност земаља Западног Балкана на пољу Зелене агенде и дигитализације, Политика ЕУ према Западном Балкану и финансијски алати за имплементацију паметних градова, локалне стратегије развоја паметних градова – добри примери, иницијатива и пројекти који подржавају решавања паметних градова на Западном Балкану.

Достигнућа у области паметних градова представили су представници Србије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Албаније. У оквиру треће сесије на Економском форуму, Данка Андоновски чланица Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, представила је искуства у примени паметних решења за управљање градовима у Србији.

Крагујевац је четврти град по величини у Србији. Али, његова улога у историји Србије је много већа, истакла је Данка Андоновски. Као прва престоница модерне Србије, Крагујевац је од почетка 19. века водио рачуна о томе да својим грађанима као и грађанима у читавој земљи омогући лакши, лепши и квалитетнији живот усвајањем неких проверено вредних “новина”. Тако је у Крагујевцу основан први суд, прва гимназија, прво позориште, прва фабрика, прве новине, а засветлела је и прва електрична сијалица. У истом духу, Крагујевац данас ради на пројектима који су делови концепта Smart city.

Током тродневне конференције, амбасадор Републике Србије у Прагу, Берислав Векић, уприличио је пријем за српску делегацију која учествује на Конференцији „EU-Western Balkans: Smart cities economic forum“. У саставу српске делегације били су градоначелници и представници градова: Београд, Ниш, Лесковац, Крагујевац, Ужице, Нови Пазар, Ваљево, Пирот, Крушевац. Амбасадор Векић је у разговору са градоначелницима указао на велике могућности будуће економске сарадње са Чешком Републиком као и новим инвестицијама Чешких компанија у Србији. Истакнуто је да локалне самоуправе морају бити агилније у тражењу потенцијалних нових партнера које би заједно са српским компанијама и локалним самоуправама подигле међутрговинску размену између две државе на виши ниво од 1,5 милијарде евра која представља рекорд остварен прошле године.

Учесници конференције из Србије, у пратњи амбасадора Борислава Векића, били су гости града Плзена. У свечаној сали Скупштине града гости су присуствовали презентацији комуналних решења града Плзена, једног од репрезената паметних градова у Чешкој Републици. Након тога комплетна српска делегација је посетила познате плзенске компаније: Центар Роботике, Шкоду транспортејшн, Омексом и фабрику пива Уркел.