Град Крагујевац је и ове године учествовао на Међународном конгресу ’’Санкт Петербург и словенски свет’’. У нешто другачијим околностима због пандемије корона вируса сусрет словенског света реализован је путем веб конференцијске Zoom платформе. Тема видео седнице о којој су говорили представници Русије, Пољске, Бугарске, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије била је ’’Борба против ширења инфекције корона вирусом и последице пандемије у здравству’’. Учеснике конгреса поздравио је заменик гувернера Санкт Петербурга, Олег Ергашев.

У уводном делу пленарне седнице о Новим стазама живота и животу после пандемије говорио је дирекор Форума  словенских кутура Андреја Рихтер. Градоначелници градова Санкт Петербурга, Кракова, Бледа, Марибора, Загреба, Бања Луке, Херцег Новог, Вараждина, Београда, Врања и њихови сарадници из области здравства и социјалне заштите говорили су о искуству и начину борбе против инфекције. На осмом Међународном конгресу Град Крагујевац је презентацијом Град Крагујевац у борби против корона вируса Ковид -19,  представљала је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. У свом излагању др Дамњановић је истакла да је град Крагујевац увео мере и пре проглашења ванредног стања у Србији, а на основу препорука пријатељске Кине. Градски штаб је тада увео 14 мера које су се примењивале и због којих је у првом пику било укупно 68 заражених корона вирусом.

Разговарали смо и о атуелној ситуацији и одговору здравственог система, Клиничког центра, Дома здравља, Завода за хитну медицинску помоћ, Завода за стоматологију, Завода за здравствену заштиту радника, Апотеке Крагујевца који су активно уз све остале чланове у Штабу за ванредне ситуације учествовали у координацији са Институтом за јавно здравље и Респираторном ковид амбулантном Дома здравља где се узоркују пацијенти. На територији шумадијског округа до сада је преко 31 хиљаде узоркованих од којих је 300 заражених пацијената. Податак да је у нашој земљи на 100 хиљада становника 60 заражених, што је 1,3 одсто говори да РС има најбољу епидемиолошку ситуацију међу земљама у региону, истакла је др Дамњановић.

Говорећи о лајт мотиву који читаву заједницу повезује и јача јесте порука којом се завршавају дневни извештаји Института за јавно здравље, а која гласи ’’Корона мора пасти’’. Сви напори које чини локална самоуправа у настојању да се подигне свест грађана кроз различите брошуре, спотове, поруке, није довољна без личне одговорности појединца. Та одговорност читав систем чини одрживим – поручила је у завршном делу излагања др Дамњановић.

Учесници осмог Међународног конгреса поред осталог говорили су и на тему последица пандемијске инфекције корона вирусом у области туризма и у области културе. Међународни Конгрес „Санкт Петребург и словенски свет“ одржава се од 2013., а Град Крагујевац учествује од 2016. године. Циљ одржавања конгреса је развијање мултилатералне сарадње Санкт Петербурга са градовима и регионима из земаља Источне Европе и Балканског полуострва.