На редовном састанку републичког Кризног штаба, одржаном данас у Београду, разматрана је епидемиолошка ситуација у Србији, али и другим земљама. Посебна пажња поклоњена је градовима у којима је последњих дана дошло до повећања броја заражених. Поред Београда, овог пута су као потенцијална жаришта истакнути Крагујевац и Нови Пазар, а у нешто мањој мери и Зајечар. У суботу је рецимо од 171 узорка, на подручју Шумадије откривено 14 новоинфицираних, од чега у Крагујевцу 12, док се у кућној изолацији налази 166 лица. Тим поводом седници Кризног штаба присуствовао је и градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

У Крагујевцу дефинитивно, као и у читавој Србији, али и свету постоји проблем са епидемиолошком ситуацијом. У Крагујевцу је забрињавајућа зато што је примећен пораст броја заражених у односу на број тестираних и о томе смо дискутовали на данашњој седници Кризног штаба у Београду, потврдио је Дашић за сајт Града.

Већина Крагујевчана се придржава мера, али увек имамо и део популације, који намерно или случајно те мере нажалост занемарује. У једном тренутку нигде нисте могли да уђете без маске, а у последње време приметно је да пажња попушта. До краја августа смо функционисали са контролама без кажњавања. Са почетком школске године, на препоруку државе, поред пооштрене контроле почели смо да изричемо и казне, за непоштовање прописаних мера у ресторанима, кафићима, тржним центрима, продавницама, пекарама и у свим објектима где може да се затекне већи број људи.

Дашић је искористио прилику и упутио апел свим суграђанима да поштују мере и препоруке, како се не би вратили у ванредно стање, које нико не жели.  На нама је да сви дамо све од себе, да будемо одговорни, како би нам деца ишла у школу, а не да наставу похађају онлајн и да нам се најближи не разбољевају. Морамо и даље да се придржавамо свих мера, да озбиљно схватимо све апеле и упозорења јер нам се ближи јесен односно сезона грипа, што ће уз корону значајно усложити лечење. Очекујем, каже Дашић, да су суграђани схватили да је ситуација опасна и да ће број заражених ускоро почети да опада.

На седници Кризног штаба донета је и мера надзора која ступа на снагу у петак 18. августа у 18 часова за све грађане који се враћају у Србију из иностранства.