У оквиру обележавања Европског дана борбе против трговине људима у Плаза центру, чланови Тима за борбу против трговине људима града Крагујевца и волонтери Градске организације Црвеног крста и Канцеларије за младе, суграђанима су делили брошуре „Контакт са жртвом трговине људима – како препознати и реаговати“ . Брошура садржи сва упуства, од тога шта је трговина људима, ко су потенцијални трговци, индикатори, ко су жртве, који су облици трговине и друго. Циљ активности „Крагујевац против трговине људима“ јесте, да се у оквиру пројекта „Од опасности до сигурности: Унапређење заштите жртава трговине људима у Србији“ који спроводе Међународни комитет спаса, Удружење грађана Атина и Локални тим за борбу против трговине људима, а уз подршку Стејт департмента, настави мотивисање заједнице у борби против трговине људима, како би поруке допрле до што већег броја суграђана, а стручна јавност се мотивисала на веће учешће.

Поред  активности у Плаза центру, одржана су предавања и панел дискусије на којима су представљени резултати истраживања и анкете.

Град Крагујевац у партнерству са Црвеним крстом и Центром за социјални рад пре више година кроз пилот пројекат формирао је локални Тим за борбу против трговине људима. Задатак на локалном нивоу је примарна превенција у оквиру које бисмо радили едукације и бавили  јачањем капацитета како бисмо оснажили и увезали све релевантне секторе и као такве спровели на институције и организације, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и координаторка локалног тима за борбу против трговине људима.  Суштина свега је видљивост проблема јер је веома актуелан и у тесној вези је са сиромаштвом, са свим облицима растурања породице, зависности, алкохолизма, жртве породичног насиља. У том делу млади су недовољно информисани, заведени путем друштвених мрежа, причама о неком лепом животу тамо негде где остају  без пасоша и где се претварају у жртве трговине људима.

Захваљујући том пилот пројекту препознати смо као локална заједница која кроз рад локалног тима имала могућност организовања едукативних скупова и других активности. На националном нивоу не постоје посебна средства за борбу против трговине људима, тако да смо уз скромну подршку апликовања на неким пројектима како би наш рад био смислен и видљив и како бисмо могли да оперативно наше активности спроводимо у дела, истакла је др Дамњановић, координаторка Тима.

Говорећи о резултатима анкете на панел дискусији одржаној у просторијама Црвеног крста Татјана Миловановић, представница Центра за соцални рад и представник у националном тиму за борбу против трговине људима је истакла да је анкета показала колико је локална заједница упозната са овом темом, а циљ панела је се заједнички дође до закључака који ће, пре свега, да унапреде наш даљи рад као и то да оценимо која је то превенција најефектнија да не дође до трговине људима. До краја јула спроводићемо радионице по школама на тему превенције трговине људима наравно све у складу са епидемиолошком ситуацијом. Подршка медија је јако битна у преношењу информација и самим тим подизање свести грађана о значају и битности ове теме, рекла је Татјана Миловановић.

Анкетирано је укупно 86 особа. Анкета је показала да је велики проценат упознат са овом темом и да је проблем присутан у Србији, половина анкетираних је трафикинг препознала као један од најзаступљенијих облика трговине људима, затим радну експлоатацију, просјачење, трговину органима, трговину бебама. На питање коме би се обратили за помоћ, највише одговора било је МУП- у, невладиним организацијама, ЦК, Центру за социјални рад.