Крагујевац ће бити први град у Србији у ком ће захваљујући подршци EBRD, градска топлана у потпуности прећи на гас. Уз санирање депоније пепела што је такође предвиђено у овој години, укупна вредност пројекта износи 18 милиона евра.

Европска банка за обнову и развој објавила је претходно обавештење о јавној набавци услуга везаних за пројекат даљинског грејања у Крагујевцу који је усмерен на Енергетику. Министарство заштите животне средине део прихода од зајма EBRD-а искористиће у две транше. Прва транша односи се на суму од један до 14 милиона евра за замену котлова на угаљ новим котловима на природни гас, док ће друга у износу од два до четири милиона евра бити искоришћена за санацију депоније пепела.

Замена постојећих котлова на угаљ, један је од најзначајнијих стратешких пројеката који ће имати директан утицај на смањење загађења ваздуха у Крагујевцу. Неизмерно је задовољство што је држава препознала колико је он значајан за живот наших суграђана, поставила га као приоритетан у овој години тако да од ове грејне сезоне, уз финансијску помоћ EBRD, Енергетика више неће бити главни узрок аерозагађења у нашем граду, казао је Никола Дашић, градоначелник Крагујевца. Решењем вишедеценијског проблема, Крагујевчани ће имати вишеструку добробит и у погледу квалитета ваздуха али и квалитетa грејања, а новим погоном на гас биће унапређена и енергетска ефикасност читавог система, поручио је Дашић.

Међународни тендер за потребе пројекта биће расписан 31. маја и укључиће радове и консултантске услуге.