Поводом обележавања 79 година од стрељања 64 родољуба и антифашиста на Метином брду, 2. марта 1942. године, одржан је комеморативни скуп и полагање венаца крај споменика „Талац“. У име града Крагујевца венце су положили председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић и чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Гордана Дамњановић, а потом и представници Војске и ГО СУБНОР-а.

Ово је значајан датум за историју града Крагујевца, дан када одајемо пошту свим оним борцима за слободу, против фашизма. На овом месту је страдало 64 српска родољуба, војника припаднка партизанског покрета који су се борили против фашиста. На овај начин град Крагујевац шаље јасну антиратну поруку и поруку мира са жељом да се фашизам више нигде и никада не понови. Као што знамо, антифашистичка коалиција је однела победу у Другом светском рату, а наша обавеза, као њиховим потомака је да се стално сећамо те њихове жртве – рекао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.

На Метином брду, 1942. године постојао је једини концентрациони логор у Шумадији. У спомен на стрељане логораше подигнут је споменик „Талац“.

На данашњи дан, 64 највећа и најчаснија родољуба Шумадије и Крагујевца положили су живот на овом стратишту. Дали су живот за слободу, у борби против највећег зла човечанства – фашизма, дали су живот за Србију, дали су живот за своју идеју, дали су живот да би ми имали живот.Њима се клањамо данас, њих се сећамо, не заборављамо, памтимо и чувамо отаџбину. На њих мислимо када спомињемо једног Драгишу Банића, студента Шумарског факултета, скојевца, комунисту, када помињемо људе из Брезовца, Липовца који нису били ни комунисти, ни скојевци, ни демократе, ни радикали, били су заправо антифашисти. Волели су своју отаџбину – рекао је академик проф. др Жељко Зиројевић, председник ГО СУБНОР-а Крагујевац.