Уз подршку државе за развојне инвестиције и пројекте и уз стабилан буџет града, Крагујевац се развија. Озбиљно се ради, рекао је градоначелник Никола Дашић гостујући у „Епицентру“ Радио телевизије Крагујевац. И школе, и вртићи, дечија игралишта, фискултурне сале, отворени терени за мале спортове, урађени путеви, комплетно реконструисане улице, тргови, фасаде… Долазе нам нови инвеститори истакао је Дашић и додао да ускоро очекује још једну велику фабрику. Реинвестиције ме још више радују, мислим на Јанфенг и Вакернозјон.

Запосленост у протеклих годину дана, тачније од октобра прошле до окотобра ове године повећана је са 53 253 на 55 394 радника, што значи да имамо преко 2100 запослених лица више у нашем граду. Истовремено, смањен је број незапослених лица, на евиденцији Националне службе за запошљавање почетком ове године било је 15 197 а од 1. септембра 14 283 лица.

Имајући у виду целокупну ситуацију, стање у градској каси је за сада добро, јер на рачуну тренутно имамо милијарду и 200 милиона динара. У потпуности смо ликвидни. Град Крагујевац је поново у фокусу председника државе, Владе и министарстава. На сваком могућем плану имамо подршку. С друге стране захваљујући одговорном вођењу финансија у граду ми можемо да реализујемо озбиљне инвестиције. Да ли би могло више? Моћи ће када буде мање задужења. Крагујевачки буџет ће постојећих кредита да се ослобађа од 2025. до 2028. године. Мени је био циљ да у овом мандату не задужимо град новим кредитом што смо успели до сада. За сада смо стабилни и мислим да се озбиљне инвестиције спроводе у граду. Завршен је Дата центар, станови за снаге безбедности, Палата правде, Казнено поправни завод, постављен камен темељац за нови Ватрогасни дом… То је само део инвестиција које Влада Србије спроводи у Крагујевцу поред улагања у енергетску ефикасност. Прошле године смо у путеве – асфалтирање и реконструкцију постојећих саобраћајница уложили 180 милиона, ове године смо изашли на близу 270 милиона, а следеће године планирамо да дуплирамо ту цифру захваљујући расту прихода у градском буџету. И поред свих трошкова који паралено расту, опет се у расту прихода прави разлика која може да повећа раст инвестиција, поручио је Дашић.

У уторак је седница Скупштине града, на којој би требало да се усвоји предлог одлуке о буџету за наредну годину који је пројектован на 10,5 милијарди. Коначно смо прешли ту магичну цифру, тако да очекујем да буџет буде усвојен. Ми ћемо да кажемо да је развојни, опозиција да није, али највише што може да буде развојни буџет за 2022. годину то и јесте, поручио је Дашић.