Старт традиционалног Застава оружје крагујевачког полумаратона, који се ове године одржава осми пут, заказан је за недељу 4. октобар у 11.00 сати испред зграде Градске управе. Због актуелне пандемијске ситуације, овогодишњи полумаратон имаће мањи број учесника и уз подршку града Крагујевца организован уз примену епидемијских мера.

Свесни смо каква нас је светска пандемија ове године задесила и да данас ништа није једноставно организовати. Због тога смо у складу са препорукама Института за јавно здравље Крагујевац  и Кризног штаба јасно утврдили мере које ћемо применити да би се манифестација одржала, казао је Предраг Стевовић,члан Градског већа за спорт. Сигуран сам, додао је, да ће организатор са подршком коју има и уз придржавање свих мера показати да овакви спортски догађаји могу да се одржавају упркос пандемији. Ми морамо да живимо, казао је Стевовић, а ово је сјајан начин да славимо живот.

Као члан Градског већа и Крагујевчанин који воли да град просперира, Радомир Ерић и ове године биће један од учесника крагујевачког полумаратона. Он се захвалио организатору на труду који је уложио да се полумаратон одржи упркос пандемији а  својим учешћем жели да да пун допринос здравом животу. Град Крагујевац ће у недељу бити центар спортске Србије, казао је Ерић и позвао све Крагујевчане и љубитеље здравог живота да се придруже полумаратону и виде како уз примену мера у време пандемије може да се трчи.

У односу на уобичајених око 600 такмичара ове године биће до 300 учесника крагујевачког полумаратона. Почетак трке неће бити групни као до сада, јер ће стартовати по пет такмичара у линији са размаком од три метра и редом док се не попуни број пријављених такмичара. Приликом позиционирања на самој зони старта такмичари са бољим временима налазиће се на првим линијама чиме ћемо избећи претицање у зони старта и циља објаснио је Ненад Луковић, организатор 8. Застава оружје крагујевачког полумаратона. Пре почетка трке приступ зони старта и циља неће бити могућ без заштитне маске. Неће бити ни класичног проглашења три првопласирана учесника, већ ће на победничко постоље долазити један по један такмичар, а приликом доделе пехара неће бити ни руковања од стране организатора. Поред подршке града Крагујевца, мишљења смо да су ове мере и пресудиле, у Кризном штабу у Београду коме смо се и обратили, да добијемо позитиван одговор и спроведемо нашу активност до краја.

Иначе, пре старта полумаратона у недељу 4.октобра у 10.00 сати биће одржана и 35. хуманитарна акција Црвеног крста „Трка за срећније детињство“. Због актуелне епидемиолошке ситуације у име свих предшколаца, ученика основних и средњих школа трку солидарности ће под мотом „Наши другари нису сами“ истрчати група младих. После трке од 11.00 сати за крагујевачке малишане биће организован низ корисних и забавних садржаја, а за најмлађе стоматолошки прегледи.