Градоначелник Крагујевца, Никола Дашић у интервју за портал „Глас Шумадије“ који је емитован и преко њихове Фејсбук странице говорио је о разлозима за повећање пореза на имовину, тренутним проблемима у граду, расписивању конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, тренутној епидемиолошкој ситуацији у граду и инфраструктурним пројектима који ће бити започети у наредној години.

Порез на имовину као и остали порези је нешто што изворно пуни буџет. Буџет града Крагујевца тренутно није угрожен, није неликвидан, али ја заиста очекујем када се појавим у Београду да тражим новац за Крагујевац, да тражим помоћ, да ми та помоћ стигне. Да би стигла, како можемо да изађемо пред Владу, пред председника, пред било кога, када сви они плаћају 0,4% пореза, а ми нећемо да прикупимо своје изворне приходе. Ја знам да је тешко повећање, некоме ће бити смањење, али у суштини, то морамо да урадимо због људи који на периферији града живе без улица, без канализације, без воде, без струје у 21. веку. На крају, оно што сам обећавао у кампањи, јесте да ћу дати све од себе да истерам тај 19. век из града Крагујевца. У исто време ширимо и порески обухват, јер заиста није коректно да неко плаћа порез, а неко други није пописан и уведен у порески систем – рекао је Дашић.

Градоначелник је изразио наду да ћемо у следећој години успети да обезбедимо још већи ниво изградње улица и остатак комуналне инфраструктуре у Крагујевцу у односу на ову годину, која је била изборна.

Желимо да не станемо, да наставимо да радимо у континуитету. Прошле године је урађено преко 100 улица, мислим да ћемо ове године моћи то да надмашимо. Да бисмо се појавили пред државом да тражимо помоћ, а мислим да у овом тренутку држава хоће озбиљно да помогне Крагујевцу, ми морамо да им прикажемо да смо урадили све што је до нас. То прати смањење трошкова, све предузимамо да стабилизујемо градски буџет. Не чекамо неко време када ћемо се раздужити јер мислим да Крагујевчани више немају времена да чекају – нагласио је Дашић.

Радови на изградњи Северне обилазнице ће отпочети наредне године.Средства за почетак радова су буџетирана. Расписан је тендер за доделу пројекта. То је велики пројекат који ће трајати неколико година. Такође, у републичком буџету за 2021. годину предвиђена су средства за замену котлова на угаљ, котловима на гас у крагујевачкој Енергетици.

Ја се надам да ћемо успети да то урадимо до следеће грејне сезоне, али ако не стигнемо или делимично стигнемо, биће то последња грејна сезона, у којој се Крагујевац дави у диму који долази из Енергетике – каже градоначелник.

Конкурс за суфинансирање јавног интереса у медијима ће бити расписан наредне године. Очекује да ће буџет за ту намену бити око 10 милиона динара, а не 3 милиона динара што је цифра која се појавила у извештајима појединих медија.

Највећа жеља му је да у овом мандату успе да обезбеди средства за изградњу дворане „Шумадија“ као једне мултифункционалне дворане која би граду омогућила гостујуће театре, опере и разне друге културне садржаје. Још једна жеља му је да се део града са леве стране Лепенице урбанистички развије јер је, према његовом мишљењу, неправедно запостављена деценијама уназад.

Једно од питања грађана односило се на иницијативу Фејсбук групе „Крагујевчанке“ да се средства која је град планирао за ватромет и кићење градских улица преусмере за лечење мале Миње Матић.

Лично се увек одазивам таквим акцијама . Законски основ, што се тиче града, у овом тренутку, нажалост, не постоји, зато што средства нису планирана за ту намену у буџету. Од 1. јануара ове године смо их планирали и онда можемо да одреагујемо. Жао ми је што је закон такав, што су ми везане руке, што не могу пре, јер знам да је ту питање сваког тренутка, сваког дана. Што се тиче самог ватромета за Нову годину, тога не мора да буде. Ово је много тешка година за све, многи су изгубили најмилије и ја највероватније тај ватромет нећу ни одобрити, и та средства ће остати да буду додатак свим осталим које планирамо за те намене – одговорио је градоначелник Дашић.