Реч је о средствима која је граду Крагујевцу доделио Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, а намењена су стварању и побољшању услова становања породица избеглица и интерно расељених лица, кроз куповину сеоске куће са окућницом.

Тим поводом Градско веће је на седници одржаној 10. августа дало  сагласност за закључење Уговора о сарадњи између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и града Крагујевца на реализацији помоћи за доделу средстава у оквиру хуманитарне акције „Кров 2020“.

На основу Јавног позива који је Комесаријат расписао 22. јуна за избор јединица локалне самоуправе, граду Крагујевцу је за ту намену додељено 3,7 милиона динара. Право на коришћење ових средстава имају избеглице/бивше избеглице и интерно расељена лица, као и чланови њиховог породичног домаћинства, који имају боравиште/пребивалиште на територији града Крагујевца и неопходна им је помоћ при куповини сеоске куће са окућницом у циљу решавања стамбене потребе, односно побољшања услова становања. Износ наменских средстава не може бити већи од 1 264 940 динара по породичном домаћинству, с тим што корисник може додатно да учествује и сопственим средствима у куповини куће са окућницом у износу не већем од 632 470 динара.

Иначе, хуманитарна акција „Кров 2020“ реализована је на основу Уредбе Владе Србије у периоду од 2. до 14. марта. Доплатна марка је штампана у тиражу од 1,5 милиона примерака  и наплаћивана је на све поштанске пошиљке у унутрашњем саобраћају у износу од 10 динара. Средства од продаје доплатне марке, намењена Комесаријату за избеглице и миграције, користе се према програму на који сагласност даје Влада Србије.