У просторијама Центра ’’Кнегиња Љубица’’ одржана је завршна конференција пројекта ’’Право на равноправност између мушкараца и жена као кључ друштвеног успеха Града Крагујевца’’ на којој су представљени резултати пројектних активности у циљу повећања свести јавности о значају родне равноправности.

Закон о родној равноправности Скупштина Србије усвојила је у јуну ове године. Поред поштовања законске регулативе веома је важно да као таква буде спроведена на прави начин и да такав концепт у нашој земљи заживи. Између осталог да се препознају праве вредности  јер по Уставу сваки мушкарац и жена имају право на једнака права, једнаке могућности у свим сферама живота, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, вођа тима за реализацију пројекта.

Пројекат у оквиру програма Подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређења доброг управљања и социјалне укључености Swiss PRO, а који се тиче равноправности мушкараца и жена као кључ успеха Града Крагујевца конципиран је кроз три области које укључују промоцију Европске повеље о родној равноправности, превенцију породичног насиља над женама и очување и унапређење здравља жена и девојчица. Млађу популацију од 8 до 18 година кроз радионице, волонтери Црвеног крста упознали су са појмовима родне равноправности, полова, дискриминације.

Са институционалним партнерима Домом здравља, ГО Црвеног крста, Центром за социјални рад ’’Солидарност’’ и Центром за развој услуга социјалне заштите ’’Кнегиња Љубица’’, одржане су бројне здравствене, едукативне активности, а у оквиру пројекта ресорне институције су радиле на оснаживању 20 жена жртава породичног насиља из високо ризичних разведених бракова, које су кроз економско оснаживање оспособљене за самостални живот, истакла је др Гордана Дамњановић.

Са аспекта централне националне инистутуције за заштиту од дискриминације и унапређење равноправности Канцеларије Поверенције за заштиту равноправности РС, завршној конференцији пројекта Право на равноправност између мушкараца и жена, присуствовала је Татјана Јокановић и оценила да свака активност спроведена у оквиру пројекта је од кључног значаја за ову област, комлетно друштво и његов развој у будућности. Јер то како се појединац односи према слабијима и уопште према свим мањинама говори о цивилизацијском напретку и нивоу друштвеног развоја у коме се налазимо. Свакако су жене те које носе промене у случају када имају могућност да доносе одлуке и да се њихова реч, знање и искуство уважавају и поштују на пословима које обављају и то пре свега када су безбедне и заштићене од сваког насиља, рекла је виша саветница у Стручној служби Повереника за заштиту равноправности РС.

Пројекат ’’Право на равноправност између мушкараца и жена као кључ друштвеног успеха’’ Град Крагујевац је реализовао од децембра 2020. до септембра 2021. године у оквиру програма Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Влкадом Србије а спроводи Канцеларија УН за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).